Επιτυχής εργαστηριακή κατασκευή και εμφύτευση γυναικείων κόλπων σε 4 έφηβες! [Video]

engineered_vag

Μετά από περίπου 25 χρόνια έρευνας, ο Dr. Anthony Atala και η ερευνητική ομάδα του από το Wake Forest School of Medicine ανακοίνωσαν την επιτυχημένη κατασκευή και εμφύτευση γυναικείων κόλπων!

Οι επεμβάσεις έγιναν σε 4 έφηβες (13 έως 18 ετών) από το 2005 έως το 2008, οι οποίες γεννήθηκαν με το πολύ σπάνιο σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (πλήρης απουσία ή δυσπλασία κόλπου). Οι ερευνητές κατασκεύασαν εργαστηριακά τους κόλπους χρησιμοποιώντας μυϊκά και επιθηλιακά κύτταρα από τις ασθενείς και στη συνέχεια προχώρησαν σε εμφύτευση στα σώματα τους, όπου εξελίχθηκαν σε κανονικούς κόλπους μετά από περίπου 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μόλις πρόσφατα επειδή ο Dr. Atala ήθελε να παρακολουθήσει την εξέλιξη μέσα σε βάθος χρόνου για τυχόν επιπλοκές ή παρενέργειες. Τελικά, μετά από σχεδόν 9 χρόνια όλα λειτουργούν κανονικά και ανοίγονται νέοι δρόμοι για λύση παρόμοιων προβλημάτων, για αισθητικές επεμβάσεις (αναδόμηση κόλπου), για κατασκευή οργάνων από κύτταρα του ασθενούς κατά παραγγελία, αλλά και για το απώτερο: την "αθανασία" με αντικατάσταση των προβληματικών οργάνων.

Όπως δήλωσε ο Dr. Atala,

"Μετά την επέμβαση όλες οι ασθενείς παρουσίασαν φυσιολογική συμπεριφορά. Κανονικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης, ικανοποίησης και οργασμού. Σε ό,τι αφορά την κυοφορία, καμία δεν το επιχείρησε μέχρι στιγμής αλλά από τη στιγμή που έχουν ωόρρηξία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μπορούν.

Δε γνωρίζω πόσο καιρό θα πάρει, αλλά βλέπω ένα μέλλον όπου τα όργανα-μοσχεύματα θα είναι διαθέσιμα στο ράφι για να αντικαταστήσουν τραυματισμένα, δυσλειτουργικά ή άρρωστα όργανα"

Σκεφτείτε ότι οι επεμβάσεις αυτές έγιναν σχεδόν πριν από 10 χρόνια. Επομένως, φαντάζεστε τι μπορούν να πετύχουν με τις νέες τεχνικές (π.χ. 3D printing οργάνων με βιοϋλικά), αρκεί να έχεις το "μαλλί" βέβαια...

[via]

Loading