Ερευνητές απορρίπτουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Ο κορωνοϊός δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα!

Ο κόσμος τραβάει τα ζόρια του, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ερευνητές εργάζονται αδιάκοπα για να ισορροπήσουν την κατάσταση και να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά για άλλη μια φορά δεν λείπουν οι θεωρίες συνωμοσίας.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να μπλοκάρουν τις παραπλανητικές ειδήσεις και αναρτήσεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης ή ένα βιολογικό όπλο των ΗΠΑ στον οικονομικό πόλεμο κατά της Κίνας που πήγε στραβά και λοιπές τέτοιες ανοησίες.

Για να κοπούν μαχαίρι οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε το γονιδίωμα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και προχώρησε σε επιστημονική δημοσίευση που απορρίπτει κάθε πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο πιθανά σενάρια φυσικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που οδήγησαν στη σημερινή επιθετική κατάσταση για τον άνθρωπο.

Η ομάδα αποτελείται από ερευνητές που προέρχονται από διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο (Tulane University, University of Sydney, University of Edinburgh, Columbia University και Scripps Research). Το τελικό πόρισμα τους είναι ότι ο SARS-CoV-2 προέκυψε μέσω φυσικής εξέλιξης.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν το γονιδίωμα με σκοπό να εντοπίσουν υποδοχείς που του επιτρέπουν να προσκολλάται επάνω στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και τις περιοχές των κυττάρων που του επιτρέπουν να εισέλθει μέσα σε αυτά για να τα προσβάλει. Ανακάλυψαν ότι μια πρωτεϊνική δομή του SARS-CoV-2 στοχεύει στους υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά των ανθρώπινων κυττάρων και είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η σύνδεση της πρωτεΐνης στους υποδοχείς ACE2 είναι τόσο ισχυρή και αποτελεσματική που θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω φυσικής επιλογής και όχι με κάποια γενετική παρέμβαση. Επιπλέον, πραγματοποίησαν σύγκριση του γονιδιώματος με άλλους γνωστούς ιούς που προκαλούν ασθένειες και κατέληξαν ότι εάν ο SARS-CoV-2 ήταν τεχνητός, τότε θα έμοιαζε σίγουρα με κάποιον γνωστό ιό.

Προφανώς οι ερευνητές δεν ξόδεψαν τον πολύτιμο χρόνο τους απλά για να απορρίψουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Από την έρευνα τους προσπαθούν να καταλάβουν με ποιον τρόπο μεταλλάχθηκε ο κορωνοϊός έτσι ώστε να προβλέψουν τυχόν μελλοντικές μεταλλάξεις του που ενδεχομένως να είναι και πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Για την ώρα υπάρχουν δύο σενάρια.

  1. Το πρώτο και πιο κακό σενάριο που επεξεργάζονται είναι να έχει γίνει η μετάλλαξη του κορωνοϊού ήδη σε κάποιο ζώο και στη συνέχεια να μεταπήδησε στον άνθρωπο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δυσκολέψει αφάνταστα τους επιδημιολόγους διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρώτο είδος ζώου στο οποίο έγινε η μετάλλαξη και κατά πόσο έχει εξαπλωθεί ο SARS-CoV-2 στον πληθυσμό του ή/και σε άλλα ζώα.
  2. Το δεύτερο σενάριο, αυτό που ελπίζουμε δηλαδή, είναι να μεταπήδησε ο ιός από το ζώο στον άνθρωπο και στη συνέχεια να μεταλλάχθηκε. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν με το καλό καταφέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε, τότε ίσως προβλέψουν με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας τις τυχόν νέες μεταλλάξεις του για να τον περιορίσουν πλήρως.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μπροστά μας. Ας γινόμαστε κουραστικοί: μείνετε σπίτι, μην εφησυχάζετε και παραμείνετε ψύχραιμοι!

[via]

Loading