ESA: Έτοιμο το διαστημικό σκάφος για την αποστολή Artemis I με προορισμό την Σελήνη

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες η NASA παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τρεις πολύ πιθανές ημερομηνίες εκτόξευσης του SLS (Space Launcher System) για την αποστολή Artemis I, η οποία θα είναι ο προάγγελος για την επιστροφή της Ανθρωπότητας στη Σελήνη. Σειρά παίρνει τώρα ο ESA με την δική του ανακοίνωση για την έγκριση που έλαβε το διαστημικό σκάφος της αποστολής μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών στο US Kennedy Space Center στη Florida.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA - European Space Agency) και συγκεκριμένα το ESM (European Service Module) θα παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια και την ώθηση που απαιτείται για να εισέλθει σε τροχιά γύρω από την Σελήνη η μη-επανδρωμένη κάψουλα Orion (σ.σ. θα προσθέσουν μέσα τον…Shaun the Sheep και μερικά Lego…). Παράλληλα, ο ESA έχει παραδώσει ήδη το δεύτερης γενιάς ESM για την αποστολή Artemis II και αυτήν την περίοδο κατασκευάζει το τρίτης γενιάς ESM.

Το τελευταίο αναμένεται ότι θα είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis III για να μεταφέρει και πάλι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από 50 χρόνια. Το ESM 3 θα λειτουργεί και ως η υποστήριξη για τις ζωτικές λειτουργίες των αστροναυτών, παρέχοντας νερό, τροφή και οξυγόνο.

Εξάλλου, ο ESA συμμετέχει με πολύ σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των modules που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον διαστημικό σταθμό Gateway, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα φιλοξενεί διαρκώς πλήρωμα για την νέα εποχή της εξερεύνησης του δορυφόρου μας, αλλά και του Διαστήματος γενικότερα.

Loading