Scam για το Windows Movie Maker εξαπλώνεται μαζικά εξαιτίας υψηλής κατάταξης στο Google

Έρευνα της ESET αποκαλύπτει τη μαζική εξάπλωση ενός scam που ξεγελά λόγω της υψηλής κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται για μία τροποποιημένη έκδοση του Windows Movie Maker, που έχει ως στόχο την απόσπαση χρημάτων από ανυποψίαστους χρήστες. Η εξάπλωση του scam έχει ενισχυθεί από το SEO της ιστοσελίδας των κυβερνοεγκληματιών, καθώς και από τη συνεχή ζήτηση των χρηστών για το Windows Movie Maker, το δωρεάν λογισμικό της Microsoft για επεξεργασία βίντεο, που σταμάτησε να κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2017.

Η ιστοσελίδα που ευθύνεται για τη διάδοση του τροποποιημένου λογισμικού, «windows-movie-maker.org», εμφανίζεται ως ένα από τα κορυφαία αποτελέσματα στις αναζητήσεις «Movie Maker» και «Windows Movie Maker» στο Google. Στον Chrome, κατέχει την πρώτη θέση στην πλειοψηφία των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου. Στο Bing, τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, η ιστοσελίδα τοποθετείται επίσης στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Οι λύσεις ασφαλείας ESET ανιχνεύουν το scam ως Win32/Hoax. και εμποδίζουν την εξάπλωσή του. Τόσο η Google όσο και η Microsoft έχουν ενημερωθεί από την ESET για την ιστοσελίδα και την υψηλή κατάταξη που έχει στις μηχανές αναζήτησης.

Πώς να προστατευθείτε από το scam Windows Movie Maker

Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Movie Maker από το windows-movie-maker.org, απεγκαταστήστε το και εκτελέστε μια σάρωση χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη λύση anti-malware. Για να προστατευθείτε από παρόμοια scam, πάντα να προτιμάτε τις αυθεντικές πηγές για λήψη λογισμικού. Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογισμικό που δεν διανέμεται πλέον από τον αρχικό κατασκευαστή του:

  • Χρησιμοποιείστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που ανιχνεύει και εξαλείφει το κακόβουλο λογισμικό.
  • Αναρωτηθείτε αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε την επίσημη εκδοχή που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το λογισμικό που δεν κυκλοφορεί πια - στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Windows Story Remix.
  • Μην πληρώνετε για λογισμικό που επίσημα προσφέρεται ή προσφερόταν δωρεάν. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο για το πόσο στοιχίζει ένα λογισμικό
Loading