«Έξυπνο χάπι» μπορεί να μας απαλλάξει οριστικά από τις κολονοσκοπήσεις

Οι κολονοσκοπήσεις δεν είναι μόνο διεισδυτικές και δυσάρεστες, αλλά ενδέχεται, επίσης, να μην εντοπίσουν βιοδείκτες που σχετίζονται με προβλήματα του εντέρου και οι οποίοι εμφανίζονται στον οργανισμό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ένα καινοτόμο «έξυπνο χάπι» έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες, αξιοποιώντας ενσωματωμένα ζωντανά φωσφορίζοντα βακτήρια.

Η πρωτότυπη συσκευή - χάπι, η οποία έχει μέγεθος όσο ένα βατόμουρο, έχει σχεδιαστεί από ερευνητές των MIT, Boston University, University of Chicago, της εταιρείας βιοτεχνολογίας Analog Devices και του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, που συνδέεται με το Harvard. Η κατασκευή της βασίζεται σε μια κάψουλα που είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη και συνεπώς πιο δύσκολη στην κατάποση.

Το νέο χάπι είναι μικρότερο από 1,4 κυβικά εκατοστά και ενσωματώνει γενετικά τροποποιημένα προβιοτικά βακτήρια, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και μια μικροσκοπική μπαταρία. Μετά την κατάποση και την είσοδο στο παχύ έντερο, τα βακτήρια στο εσωτερικό του χαπιού θα εκπέμψουν φως όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένα μόρια που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες του εντέρου. Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ανιχνεύουν αυτό το φως και ανταποκρίνονται μεταδίδοντας ένα ασύρματο σήμα που μπορεί να ληφθεί από το smartphone ή τον υπολογιστή του γιατρού.

Επειδή η διαδικασία είναι αρκετά απλή και μη επεμβατική, μπορεί εύκολα να εκτελεστεί πολλές φορές (κάθε φορά με ένα νέο χάπι). Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ανιχνεύσει βιοδείκτες με μικρή διάρκεια ζωής που μπορεί να μην εντοπιστούν σε μία ή δύο κολονοσκοπήσεις. Το χάπι απομακρύνεται τελικώς από τον οργανισμό με τη φυσιολογική διαδικασία.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε χοίρους, το χάπι ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και να αναφέρει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, του οποίου οι υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζονται με μια σειρά από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Εκτιμάται ότι τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα βακτήρια, θα μπορούσαν να ανιχνευθούν και άλλοι τύποι βιοδεικτών. Επιπλέον, το χάπι θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη βοήθεια και στην έρευνα σχετικά με το γαστρεντερικό σύστημα.

[MIT]

Loading