Facebook: Αγνοεί τους fact checkers για να μη δυσαρεστήσει τους Ρεπουμπλικάνους

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica ήταν αυτό που πυροδότησε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της Facebook, καθώς βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο έντονα στο στόχαστρο τόσο των απλών χρηστών, όσο και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών σε πολλές χώρες. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αλλάξει άρδην τη φιλοσοφία της σε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, την ιδιωτικότητα και την προστασία των χρηστών από ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, η διοίκηση της Facebook είναι διατεθειμένη να κάνει τα στραβά μάτια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει το NBC News, η Facebook αποφάσισε να αγνοήσει τους δικούς της fact checkers, δηλαδή τις ομάδες που ασχολούνται με το μαρκάρισμα των ψευδών-παραπλανητικών ειδήσεων, έτσι ώστε να βοηθήσει κάποιες σελίδες των Συντηρητικών να αποφύγουν την τιμωρία για τη διασπορά fake news! Όταν οι fact checkers μαρκάρουν κάποια δημοσίευση ως ψευδή, τότε η συγκεκριμένη δημοσίευση “τιμωρείται” και δεν εμφανίζεται στα News Feed των χρηστών τόσο εύκολα, άρα δεν τη βλέπουν αρκετοί χρήστες. Οι Pages που δημοσιεύουν κατ’ εξακολούθηση fake news, μαρκάρονται από τους fact checkers με αποτέλεσμα οι δημοσιεύσεις να πηγαίνουν στα “αζήτητα” και να μην έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν διαφημίσεις.

Οι διαχειριστές αυτών των Pages μπορούν να υποβάλουν ένσταση σε περίπτωση που οι σελίδες τους μπουν στη μάυρη λίστα, με αποτέλεσμα αρκετές φορές η Facebook να τις βάζει σε μια δεύτερη λίστα “αναμονής” έως ότου βγει το τελικό πόρισμα. Σε αυτήν τη φάση, σύμφωνα με το NBC News, βάζουν το χέρι τους οι υψηλά ιστάμενοι στη Facebook για να γλιτώσουν τις Pages των Συντηρητικών (Ρεπουμπλικανών) από την ποινή. Ενδεικτικά αναφέρουν ως παραδείγματα τις Facebook Pages των Breitbart, Donald Trump Jr, Eric Trump, Gateway Pundit, Diamond and Silk.

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε πως η πολιτική Ορθής Χρήσης του κοινωνικού δικτύου αφήνει ανοικτό το παράθυρο για να μην τιμωρηθούν οι σελίδες.

Οι third-party fact checkers που βοηθούν την εταιρεία, αξιολογούν μόνο μία συγκεκριμένη δημοσίευση κάθε φορά και εμείς από τη σειρά μας βάζουμε μια επισήμανση. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν πρόκειται για κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση των κανόνων του κοινωνικού δικτύου και να καταλήξουμε αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ποινές, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος διαφήμισης. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη εταιρεία που συνεργάζεται με πάνω από 70 fact checkers παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το Buzzfeed έβγαλε στη φόρα την είδηση πως μεσολάβησε υψηλόβαθμο στέλεχος της Facebook και κολλητός φίλος του Brett Kavanaugh για να αφαιρεθούν τα fact checks από τις παραπλανητικές δημοσιεύεσεις του και μάλιστα η Facebook απέλυσε εργαζόμενο της που εξέφρασε την απορία του σε εσωτερικό forum της εταιρείας.

Η ειρωνεία είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, με μπροστάρη τον Πρόεδρο Trump, διατείνονται ότι θάβονται οι φωνές τους στα social media…

[via]

Loading