up_icon
Featured Internet Misc

Γιατί το FBI έκλεισε το Megaupload.com και η απάντηση των Anonymous! [Update]

20 Ιανουαρίου 2012 Christos Elpidis

Γιατί το FBI έκλεισε το Megaupload.com και η απάντηση των Anonymous! [Update]

Megaupload

Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκλεισαν μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες file-sharing στον κόσμο, το Megaupload.com, απαγγέλοντας κατηγορίες για κακουργήματα στους ιδρυτές και τους σημαντικότερους υπαλλήλους, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί 4 εξ αυτών στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας!

Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια τεράστια εγκληματική επιχείρηση με επικεφαλής τον Kim Dotcom, η οποία έχει προκαλέσει ζημιές άνω των $500 εκατ. στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ έχει κερδίσει περισσότερα από $175 εκατ. από εγκληματικές ενέργειες.

Επιπλέον, κατηγορούνται οι:

 • Mathias Ortmann, 40 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας και Hong Kong - συνιδρυτής, CTO και διευθυντής
 • Sven Echternach, 39 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας - επικεφαλής ανάπτυξης
 • Finn Batato, 38 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας - επικεφαλής marketing
 • Julius Bencko, 35 ετών, πολίτης και κάτοικος Σλοβακίας - σχεδιαστής
 • Andrus Nomm, 32 ετών, πολίτης και κάτοικος Εσθονίας και Τουρκίας - προγραμματιστής και επικεφαλής του τμήματος software
 • Bram van der Kolk (aka Bramos), 29 ετών, πολίτης και κάτοικος Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας - προγραμματιστής και επικεφαλής για τη δικτύωση του Megaupload

Από αυτούς, έχουν συλληφθεί όπως προαναφέραμε, οι Dotcom, Ortmann, Batato και Van der Kolk στη Νέα Ζηλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύλληψη των παραπάνω και για την έκδοση ενταλμάτων για περισσότερους από 20 υπαλλήλους σε διάφορες χώρες, έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση με τη συνεργασία των αρχών από τις ΗΠΑ, Hong Kong, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά και Φιλιππίνες.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιαστής/γραφίστας της ομάδας, Julius Bencko, ο οποίος κέρδισε το 2010 περισσότερο από $1 εκατ., ενώ στην κατοχή των υπόλοιπων έξι κατηγορουμένων της παραπάνω λίστας βρέθηκαν:

 • 14 Mercedes-Benz με πινακίδες όπως "POLICE", "MAFIA", "V", "STONED", "CEO", "HACKER", "GOOD", "EVIL", "GUILTY".
 • Maserati (2010), Rolls-Royce (2008), Lamborghini (1989)
 • Τρεις Samsung TVs 83'', δύο Sharp TVs 108''
 • Jet skis, μοτοσυκλέτες, έργα τέχνης
 • 60 servers Dell

Το Megaupload ιδρύθηκε το 2005 και είχε φτάσει κάποτε μέχρι την 13η θέση των πιο δημοφιλών ιστοσελίδων στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 630 servers στην Ολλανδία και 525 servers στην Virginia των ΗΠΑ, από όπου πήρε τη δικαιοδοσία το FBI για να συντάξει το κατηγορητήριο.

Megaupload Artist

Τώρα, η στοχοποίηση του Megaupload γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με τον CEO και ιδρυτή της εταιρίας Kim Dotcom, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διέγραφαν άμεσα οποιοδήποτε μη-εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο όταν υπήρχε ειδοποίηση από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, συμμετείχε στην προσπάθεια ένας πράκτορας της DMCA (Digital Millennium Copyright Act) από την Αμερικανική Κυβέρνηση, είχε δημιουργήσει το "abuse tool" δίνοντας άμεση πρόσβαση στους δικαιούχους, ενώ είχαν ξεκινήσει και συζητήσεις με μεγάλες εταιρίες, όπως η Universal Music Group, για την παροχή αδειοδοτήσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το email που απέστειλε ο Dotcom στην Pay-Pal στα τέλη του 2011:

Η νομική ομάδα μας στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές εναντίον μερικών ανταγωνιστών μας για να αποκαλύψει την εγκληματική δραστηριότητα τους. Θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε να μην συνεργάζεστε με αυτές τις ιστοσελίδες, που είναι γνωστό ότι πληρώνουν τους uploaders τους για πειρατικό περιεχόμενο. Καταστρέψουν την εικόνα και την ύπαρξη των ιστοσελίδων file-hosting/sharing (δείτε τι γίνεται με την PIPA). Δείτε τα Fileserve.com Videobb.com, Filesonic.com, Wupload.com, Uploadstation.com. Αυτές οι ιστοσελίδες πληρώνουν τον καθένα (ανεξάρτητα αν το αρχείο είναι πειρατικό ή όχι) και χρησιμοποιούν το PayPal.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Megaupload ήθελαν μια επιφανειακή νομιμότητα, αφού όλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι η κύρια χρήση της ιστοσελίδας είναι για τη διανομή παράνομου υλικού. Για του λόγου το αληθές, σημειώνει μεγάλο αριθμό email και διαλόγων μέσω chat μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρίας, όπου γνωρίζουν για το παράνομο υλικό και μάλιστα το μοιράζονται. Έτσι, η κυβέρνηση δηλώνει ότι το Megaupload δεν μπορεί να μπει στην ίδια κατηγορία με το YouTube, το οποίο προστατεύτηκε από αγωγή ύψους $1 δισ. της Viacom.

Ακόμη, το "abuse tool" υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο των δικαιωμάτων να αφαιρέσει το παράνομο αρχείο, αλλά στην πραγματικότητα αφαιρεί μόνο ένα link που οδηγεί στο αρχείο, τη στιγμή που μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πάντα μέσα στην ιστοσελίδα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να φαίνονται πιο νόμιμα από ό,τι πραγματικά είναι. Η λίστα με τα "Top 100" donwloads δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή εικόνα, ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός αναζήτησης μέσα στο Megaupload για να κρύβεται το περιεχόμενο που αποθηκεύεται και μοιράζεται.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι γνώριζαν πολύ καλά τους σκοπού που εξυπηρετούσε η ιστοσελίδα, όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι μέσω chat και email:

 • "we have a funny business...modern days pirates :)"
 • "we 're not pirates, we 'just providing shipping services to pirates :)"
 • "can u pls get me some links to the series called 'Seinfeld' from MU [Megaupload]"

Φυσικά, οι εργαζόμενοι ανέβαζαν και από μόνοι τους παράνομο υλικό στο Megaupload, όπως ένα επεισόδιο του BBC Earth το 2008, ενώ γνώριζαν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε το προστατευόμενο υλικό για την επιχείρηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται η χρήση του "abuse tool" μόνο για συγκεκριμένο αριθμό αιτημάτων ανά ημέρα. Για παράδειγμα, η Time Warner μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για την αφαίρεση 2500 links/ημέρα, αλλά όταν ζήτησε αύξηση έλαβε την απάντηση ότι δε συμφέρει τη Megaupload στο τωρινό επίπεδο ανάπτυξης.

Τέλος, οι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία. Μία αναφορά δείχνει ότι συγκεκριμένο site έστειλε 164.214 επισκέπτες στο Megaupload για να κατεβάσουν το Nero Suite 10, που κοστίζει $99.

Συμπέρασμα: το Megaupload γνώριζε τι συμβαίνει και δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει.

Megaupload 2

Πάντως, η υπεράσπιση της Megaupload μπορεί να πατήσει επάνω σε πολλά παράξενα, όπως ότι όταν η Viacom κατέθεσε τη δική της αγωγή για το YouTube, δεν συνελήφθη κανένας επικεφαλής (π.χ. ο Eric Schmidt).

Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι η Αμερικανική Δικαιοσύνη έχει καλύψει πολλές αγωγές που έχει καταθέσει κατά καιρούς η Megaupload χρησιμοποιώντας Αμερικανούς δικηγόρους, όπως εναντίον της RIAA (Recording Industry Association of America) που προσπάθησε να απαγορέψει το video της (βλ. παρακάτω), αλλά και ενάντια σε ανταγωνιστές της.

Στα ελαφρυντικά της μπορούν να προστεθούν αυτά που προαναφέραμε στο post, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η υποστήριξη που λαμβάνει το Megaupload από πολύ μεγάλα ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο (αποδείχτηκε ότι CEO του Megaupload είναι ο Swiss Beatz, μουσικός παραγωγός και σύζυγος της Alicia Keys).


Megaupload Mega Song HD


Celebrities Endorse Megaupload

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτής της δίκης, και φυσικά να δούμε αν θα εκδοθούν κατηγορητήρια και εναντίον άλλων file-sharing ιστοσελίδων, όπως τα Rapidshare και YouSendIt.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση στις ενέργειες του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ήρθε από τους Anonymous, με επιθέσεις DDoS στις ιστοσελίδες:

 • Department of Justice (Justice.gov)
 • Motion Picture Association of America (MPAA.org)
 • Universal Music (UniversalMusic.com)
 • Belgian Anti-Piracy Federation (Anti-piracy.be/nl/)
 • Recording Industry Association of America (RIAA.org)
 • Federal Bureau of Investigation (FBI.gov)
 • HADOPI law site (HADOPI.fr)
 • U.S. Copyright Office (Copyright.gov)
 • Universal Music France (UniversalMusic.fr)
 • Senator Christopher Dodd (ChrisDodd.com)
 • Vivendi France (Vivendi.fr)
 • The White House (Whitehouse.gov)
 • BMI (BMI.com)
 • Warner Music Group (WMG.com)

Update: Η απάντηση των Anonymous και σε video:


Anonymous Message To Congress. #OpGlobalBlackout...

[Neowin, VentureBeat, AssociatedPress]
Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Windows 10 Pro με €9.62, Office 2016 Pro με €23.84 και πολλά άλλα στο GoodOffer24!

06 Αυγούστου 2019 Diamantidis Periklis

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και για ακόμα μία φορά το κατάστημα Goodoffer24 επιστρέφει με σπουδαίες προσφορές για κλειδιά σε λογισμικό της Microsoft. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε φάση αναβάθμισης ...

Ο πρόεδρος Trump κατηγορεί τα βίαια video games για το μακελειό στο Οχάιο...

05 Αυγούστου 2019 Christos Elpidis

AFP/Getty Images Για άλλη μια φορά είχαμε ένα τραγικό επεισόδιο στις ΗΠΑ με κάποιον τρελό να ανοίγει πυρ κατά ανυποψίαστων πολιτών σε εμπορικό κέντρο, αλλά για τον πρόεδρο Trump και τους υψηλά ιστάμενους ...

Η Google θα χρεώνει τις μηχανές αναζήτησης που θέλουν να γίνουν default επιλογές στις συσκευές Android στην Ευρώπη

02 Αυγούστου 2019 Christos Elpidis

Η αντίδραση της Google στην απόφαση της ΕΕ για την επιβολή προστίμου ύψους €4.3 δισ. τον Ιούλιο του 2018 έρχεται μετά από έναν χρόνο. Η Google είχε κατηγορηθεί τότε ότι προωθεί παράνομα τον Chrome browser ...

Eνα ρομποτάκι στην υπηρεσία του Συνεδρίου του Economist

31 Ιουλίου 2019 Techgear Team

Τι σχέση έχει ένα ρομπότ, ο Economist και η συσκευή θέρμανσης καπνού glo™; Η απάντηση είναι οι επενδύσεις και η καινοτομία! Γιάννης Κολεσίδης/ΑΠΕ- ΜΠΕ Βρεθήκαμε λοιπόν στο 23ο Συνέδριο του Economist, ...

Πρόστιμο - ρεκόρ $5 δισ. για τη Facebook από την FTC, "χάδι" λένε οι επικριτές...

24 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, πολλές συναντήσεις, πολλές δηλώσεις και πολλές διαβουλεύσεις με ανοιχτές και κλειστές κάμερες για να καταλήξουμε στη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής ...

Neuralink: Αυτό είναι το πλάνο του Elon Musk για ένωση ανθρώπινου εγκεφάλου - υπολογιστή

17 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Δύο χρόνια πέρασαν από τα αποκαλυπτήρια της Neuralink, μία εταιρεία από τον Elon Musk που έχει ως σκοπό τον συνδυασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω ειδικών εμφυτευμάτων. Πριν από λίγες...

ΗΠΑ: Υπό έλεγχο κάθε συναλλαγή της Huawei για "μη επικίνδυνα προϊόντα" και για περιορισμένο χρονικό διάστημα

10 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Πέρασαν αρκετές ημέρες από τις δηλώσεις του Donald Trump για άρση του μπλοκαρίσματος στη Huawei, η οποία για όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να παραμένει στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. ...

Τέλος στα "βάσανα" της Huawei με επίσημη δήλωση του Donald Trump!

29 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Είδαμε πολλά να συμβαίνουν στο διάστημα που μεσολάβησε από το διάταγμα του προέδρου Trump για το μπλοκάρισμα της Huawei μέχρι και σήμερα, αλλά είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του τεχνολογικού Τύπου σε ...

Αναφορά: Η κυβέρνηση Trump σκέφτεται να απαγορεύσει την end-to-end κρυπτογράφηση...

28 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Image by Square Από τη μία πλευρά έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει τις εταιρείες για την προσθήκη end-to-end κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ...

Ο Bill Gates και το λάθος των $400 δισεκατομμυρίων...[Video]

25 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Αν λάβει κανείς υπόψιν του τι έχει πετύχει ο Bill Gates στην επιχειρηματική ζωή του από το 1975 μέχρι σήμερα, είναι μάλλον απίθανο να τον χαρακτηρίσει αποτυχημένο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν ...

Loader
techgear_icon