Ο Bill Gates και το λάθος των $400 δισεκατομμυρίων...[Video]

Αν λάβει κανείς υπόψιν του τι έχει πετύχει ο Bill Gates στην επιχειρηματική ζωή του από το 1975 μέχρι σήμερα, είναι μάλλον απίθανο να τον χαρακτηρίσει αποτυχημένο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν και ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον πρόσφατα εκλιπόντα Paul Allen, ο Gates κατάφερε να δημιουργήσει έναν κολοσσό που καθόρισε και καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, χάριν στο λογισμικό της και όχι μόνο.

Έχοντας παραδώσει τη θέση του CEO από το 2000 στον Steve Ballmer (και τα τελευταία χρόνια στον Satya Nadella), ο Bill Gates θα μπορούσε να βρει αποδιοπομπαίους τράγους ή τουλάχιστον να αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης για την παροιμιώδη αποτυχία της Microsoft στην αγορά των smartphones. Δεν το έκανε, όμως. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης της Villiage Global (επενδυτική εταιρεία) ο Bill Gates αποκάλυψε ότι ακόμη και σήμερα τον ενοχλεί ένα τεράστιο λάθος που έκανε πριν από περίπου 10 χρόνια: να επιτρέψει στη Google να αναπτύξει το Android OS!

Ο Gates χαρακτηρίζει την πλατφόρμα της Google ως τη "standard πλατφόρμα για τηλέφωνα που δεν προέρχεται από την Apple" και πιστεύει ότι το φυσιολογικό θα ήταν να είχε κερδίσει η Microsoft και σε αυτόν τον τομέα. Παραδέχτηκε ξεκάθαρα την ήττα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τα γαμ....πανηγυρικά", διότι το λειτουργικό σύστημα Windows Mobile υπήρχε στα τηλέφωνα πολλά χρόνια προτού εμφανιστεί το Android OS. Επίσης, "άδειασε" και τον τότε CEO, Steve Ballmer, για την περίφημη δήλωση του όταν παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone (σ.σ. γελούσε λέγοντας ότι θα αποτύχει επειδή είναι πανάκριβο και δεν έχει πληκτρολόγιο) και αποκάλυψε πως η Microsoft έχασε μια χρυσή ευκαιρία.

Εκείνη την εποχή, η Microsoft είχε τη δική της στρατηγική στην ανάπτυξη του Windows Mobile και θεώρησε ότι δεν θα περπατήσουν οι touchscreen συσκευές. Από την πλευρά της η Google, και συγκεκριμένα ο επικεφαλής για την ανάπτυξη του Android OS, Andy Rubin, έκανε στροφή 180° για να στρέψει το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα της εποχής μας προς τις οθόνες αφής. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και αυτό το "λάθος" θα μπορούσε να είχε αποφέρει τζίρο $400 δισ. στη Microsoft, αντί για τη Google!

Ξέρετε, στον κόσμο του λογισμικού και συγκεκριμένα στις πλατφόρμες, υπάρχουν οι αγορές όπου ο νικητής τα παίρνει όλα. Επομένως, αντιλαμβάνομαι ως το μεγαλύτερο λάθος μου, στον βαθμό που μου αναλογεί, ότι η Microsoft δεν έγινε αυτό που τελικά έγινε το Android OS, υπό την έννοια ότι το Android είναι πλέον η standard πλατφόρμα για τηλέφωνα που δεν προέρχεται από την Apple. Το φυσιολογικό θα ήταν να είχε κερδίσει η Microsoft.

Πραγματικά, ο νικητής τα παίρνει όλα. Εάν έχεις τις μισές εφαρμογές ή ακόμη και το 90% των εφαρμογών σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή σου, τότε είσαι καταδικασμένος. Υπάρχει χώρος ακριβώς μόνο για ένα λειτουργικό σύστημα πλην αυτού της Apple. Και πόσο αξίζει; $400 δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να έρθουν στην εταιρεία M (Microsoft) αντί για την εταιρεία G (Google).

Και πραγματικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχοντας κάνει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όλων των εποχών, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα θέματα (π.χ. την ποινή για το μονοπώλιο), τα Windows, Office κλπ. παραμένουν πολύ ισχυρά. Επομένως, ηγούμαστε μιας εταιρείας. Εάν είχαμε πράξει σωστά σε αυτόν τον τομέα (σ.σ. το mobile) θα είμασταν Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Αλλά, τι να κάνεις;

Ξέρετε, η ιδέα ότι οι μικρές κινήσεις μπορούν να αποδειχτούν τεράστιες στην πορεία, δεν ισχύει σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικότητας. Εάν έχεις μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, δεν υφίσταται μια τέτοια λογική. Αλλά για τις εταιρείες που ασχολούνται με το λογισμικό, η διαφορά είναι γιγαντιαία. Γι' αυτό, άλλωστε, κάθε βράδυ σκέφτεσαι "μήπως τα έχω κάνει μαντάρα;". Τελικά, αποδείχτηκε ότι όντως τα "γαμ...πανηγυρικά".

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Microsoft είχε λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Windows Phone τον Ιανουάριο του 2010 με σκοπό να αντικαταστήσει το Windows Mobile και προχώρησε στην εξαγορά του mobile τμήματος της Nokia για να το υποστηρίξει. Η Microsoft δεν βρήκε ποτέ την υποστήριξη που θα ήθελε από τους developers και ουσιαστικά αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Windows Mobile. Δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί ούτε στο ελάχιστο τα Android και iOS στο θέμα της ποσότητας των διαθέσιμων εφαρμογών, ακόμη και στις πιο δημοφιλείς από αυτές.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, συμβαίνει και στους μεγαλύτερους επιχειρηματίες...

[via]

Loading