To πρώτο βιονικό χέρι που μπορεί να αισθάνεται είναι γεγονός!

Το πρώτο βιονικό χέρι που έχει τη δυνατότητα να αισθάνεται και να ελέγχεται με τη σκέψη θα μεταμοσχευθεί εντός του έτους σε ακρωτηριασμένο ασθενή. Η ταυτότητα του τελευταίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο γνωρίζουμε ότι διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του, ζει στη Ρώμη και έχει χάσει το χέρι του -από τον αγκώνα και κάτω- σε ατύχημα.

Το βιονικό χέρι θα συνδεθεί στο νευρικό σύστημα του ασθενούς μέσω ηλεκτροδίων προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του καθώς και να λαμβάνει σήματα αφής από τους αισθητήρες του δέρματος. Με άλλα λόγια, ο ασθενής θα μπορεί να ελέγχει το προσθετικό χέρι με τη σκέψη του και, αντίστροφα, ο εγκέφαλος θα μπορεί να αντιλαμβάνεται την αίθηση της αφής του τεχνητού χεριού.

Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης στην Ελβετία. Όπως αναφέρει:

"Πρόκειται για πραγματική πρόοδο, για πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους. Θα είναι το πρώτο προσθετικό χέρι, το οποίο θα παρέχει αισθητηριακή ανάδραση κατά την επαφή του χεριού με ένα αντικείμενο"

O νεαρός ασθενής θα "φορέσει" το βιονικό χέρι για έναν μήνα έτσι ώστε αρχικά να δοκιμαστεί. Αν η δοκιμή αποδειχτεί επιτυχής, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μεταμοσχευθεί σε αυτόν ένα πλήρως λειτουργικό τεχνητό χέρι.

[via News247]

Loading