Fugaku: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο με επεξεργαστές ARM

Η Ιαπωνία μπορεί πλέον να καυχιέται ότι έχει στη διάθεση της τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου και μάλιστα παίρνει και μια ακόμη πρωτιά, καθώς ο Fugaku αποτελεί τον πρώτο υπερυπολογιστή που φτάνει στην κορυφή με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM.

Συγκεκριμένα, διαθέτει 158.976 custom 48-core A64FX SoCs της Fujitsu που αποδίδουν ισχύ 415.5 petaflops σε κανονική λειτουργία και έχουν ταβάνι το 1 exaflop. Αν συγκρίνουμε αυτές τις επιδόσεις με το Νο. 2 της λίστα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, ο Fugaku είναι κατά 2.8 φορές πιο δυνατός. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν διαθέτει ξεχωριστούς επεξεργαστές γραφικών.

Η Fujitsu κατασκεύασε τον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τα σχέδια της ARM, η οποία ανήκει στην Ιαπωνική SoftBank. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του Fugaku ξεπέρασε το $1 δισεκατομμύριο και χρειάστηκαν περίπου 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αν αναρωτιέστε σε τι θα φανεί χρήσιμο ένα τέτοιο “κτήνος”, ο Fugaku χρησιμοποιείται ήδη για την έρευνα κατά του κορωνοϊού.

Καλή η πρωτιά για τον Fugaku, αλλά αυτή δεν θα κρατήσει για πολύ. Η Cray Computing συνεργάζεται με την AMD για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή που θα φτάσει το 1.5 exaflop σε απόδοση για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

[via]

Loading