Η Κίνα κατασκεύασε τον πρώτο μικροεπεξεργαστή στον κόσμο για ανίχνευση πυρηνικής ακτινοβολίας
Η China National Nuclear Corporation (CNNC) ανακοίνωσε την έναρξη της μαζικής παραγωγής του πρώτου επεξεργαστή στον κόσμο που μπορεί να ανιχνεύσει πυρηνική ακτινοβολία. Η καινοτόμος συσκευή, με εξαιρετικά μικρό μέγεθος, αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση της ακτινοβολίας.
Το chip, το οποίο έχει διαστάσεις μόλις 15 x 15 x 3mm, είναι σε θέση να ανιχνεύει και να μετρά τους ρυθμούς δόσης ακτινοβολίας Χ και γάμμα σε ένα εύρος από 100 νανοSieverts ανά ώρα έως 10 milliSieverts ανά ώρα. Για να συνοψίσουμε αυτές τις τιμές, κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εμπορικής πτήσης εκτίθεστε σε περίπου 3.000 nanoSieverts ανά ώρα, ενώ στη Φύση τα επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 200 nanoSieverts ανά ώρα.
Η πραγματική επανάσταση έγκειται στις μικροσκοπικές διαστάσεις και την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - μόλις ένα milliwatt - που επιτρέπουν την ενσωμάτωση της συσκευής σε smartphones ή drones. Παρά το μικρό του μέγεθος, το chip διατηρεί απόδοση συγκρίσιμη με εκείνη ενός παραδοσιακού μετρητή Geiger-Muller, όντας σε θέση να ανιχνεύει ενέργειες από 50 kiloelectronvolts έως 2 mega electronvolts.
Οι πιθανές εφαρμογές είναι πολυάριθμες: από την παρακολούθηση της ακτινοβολίας σε πυρηνικά εργοστάσια και εργοστάσια όπλων μέχρι τον περιβαλλοντικό έλεγχο σε περιοχές με ραδιολογικό κίνδυνο. Η δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτών των αισθητήρων σε φορητές συσκευές ανοίγει νέες προοπτικές για την πυρηνική ασφάλεια και την περιβαλλοντική παρακολούθηση.
Η CNNC επεσήμανε ότι ολόκληρη η διαδικασία ανάπτυξης - από το σχεδιασμό έως τις δοκιμές και τη μαζική παραγωγή - πραγματοποιήθηκε εσωτερικά στις εγκαταστάσεις της. Το αποτέλεσμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των σημερινών κυρώσεων των ΗΠΑ που περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε ημιαγωγούς και chips τεχνητής νοημοσύνης.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου που βλέπει την Κίνα να αναδεικνύεται σε τεχνολογική δύναμη: αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε βασικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί, τα ηλεκτρικά οχήματα, η κβαντική πληροφορική, η πυρηνική ενέργεια και η επιστήμη των υλικών.
Η χώρα διακρίνεται επίσης στον πυρηνικό τομέα, και παρά τους παραπάνω περιορισμούς, μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων αξιοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βελτιώσει δραστικά την ταχύτητα και την ακρίβεια των μετρήσεων στους αντιδραστήρες σύντηξης.
[via]