Γερμανία: Απαγορεύει την επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών του WhatsApp

Ένας επίτροπος του Αμβούργου στην Γερμανία για την Προστασία των Δεδομένων και την Ελευθερία της Πληροφόρησης απαγόρευσε στο Facebook να επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του WhatsApp της χώρας, υποστηρίζοντας πως η νέα -αμφιλεγόμενη- ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της εφαρμογής είναι παράνομη.

Μάλιστα, εξέδωσε τρίμηνη απαγόρευση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, η οποία επιτρέπεται βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. Ο επίτροπος θα επιδιώξει τώρα μια δεσμευτική απόφαση που θα καλύπτει ολόκληρη την ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB).

Αναφορικά με την πολιτική απορρήτου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Μαϊου, δημοσιεύτηκε η εξής ανακοίνωση:

Οι πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο νέο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου είναι ασαφείς. Επιπλέον, το περιεχόμενο είναι παραπλανητικό και παρουσιάζει σημαντικές αντιφάσεις. Ακόμη και μετά από εκτενή ανάλυση, δεν είναι σαφές ποιες συνέπειες έχει η έγκριση της νέας πολιτικής απορρήτου για τους χρήστες. Επίσης, η συγκατάθεση δεν παρέχεται ελεύθερα, καθώς το WhatsApp απαιτεί την αποδοχή της νέας πολιτικής απορρήτου ως προϋπόθεση για τη χρήση των λειτουργιών της πλατφόρμας

Παράλληλα, ο Johannes Caspar, επικεφαλής της αρχής, ανέφερε ότι η η απόφαση της απαγόρευσης επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών έγκειται στην προστασία των δικαιωμάτων των περίπου 60 εκατομμυρίων χρηστών του WhatsApp στη Γερμανία. Ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες τους ότι τα δεδομένα μπορεί να συλλεχθούν για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα.

Προς υπεράσπιση της, η Facebook επισήμανε ότι εξετάζει ένσταση κατά της απαγόρευσης. Ένας εκπρόσωπος του WhatsApp τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των αρμόδιων αρχών της Γερμανίας βασίζεται σε μια παρανόηση του σκοπού και του αποτελέσματος της ενημέρωσης του WhatsApp και ότι είναι αβάσιμη νομικά.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading