Google: Απειλείται ξανά με πρόστιμο για τη συλλογή δεδομένων στο Android OS

Η Google βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο αφού μηνύθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουάσιγκτον για παραπλανητικές πολιτικές σχετικά με τις άδειες των τοποθεσιών των χρηστών της.

Η υπόθεση υποκινήθηκε από την ιστορία που δημοσιεύτηκε από το Associated Press το 2018 η οποία υποστήριζε ότι η Google είχε οικονομικά κίνητρα για να συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας των Android χρηστών, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της από τις διαφημίσεις. Επίσης, η έρευνα ισχυριζόταν ότι η τεχνολογική εταιρεία σκοπίμως απέκρυπτε τις ενέργειες της συλλογής των εν λόγω δεδομένων εντός των ρυθμίσεων της.

Στην αγωγή αναφέρεται:

Τουλάχιστον από το 2014, η Google εξαπατά τους καταναλωτές σχετικά με τον τρόπο που παρακολουθείται και χρησιμοποιείται η τοποθεσία τους. Η Google αφήνει τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι ελέγχουν εάν η Google συλλέγει και διατηρεί πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία τους. Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν προϊόντα Google δεν μπορούν να εμποδίσουν την Google να συλλέγει, να αποθηκεύει δεδομένα της τοποθεσίας τους και να επωφελείται από αυτά.

Μπορεί η Google πρόσφατα να ξεκίνησε να υποδεικνύει στους χρήστες πώς να περιορίσουν τη συλλογή των δεδομένων τους, όπως επίσης και πώς να διαγράφονται αυτόματα, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.

Συνεχίζεται στην αγωγή:

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Google προσφέρει επίσης άλλες ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι δίνουν στους καταναλωτές τον έλεγχο των δεδομένων τοποθεσίας που συλλέγει και χρησιμοποιεί η εταιρεία. Ωστόσο, οι παραπλανητικές και ελλιπείς περιγραφές της Google για αυτές τις ρυθμίσεις εγγυώνται ότι οι καταναλωτές δεν θα κατανοήσουν πότε τι συλλέγεται και τι διατηρείται για την τοποθεσία τους ή για ποιους σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος της Google, José Castañeda δήλωσε επί του θέματος:

Οι γενικοί εισαγγελείς βασίζουν την υπόθεση τους σε ανακριβείς ισχυρισμούς και παρωχημένες δηλώσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις μας. Πάντα ενσωματώναμε χαρακτηριστικά απορρήτου στα προϊόντα μας και παρέχουμε ισχυρούς ελέγχους για τα δεδομένα τοποθεσίας.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading