Ανακάλυψη 1082 αρχαίων πέτρινων τάφων με τη βοήθεια του Google Earth!

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την υπηρεσία Google Earth για να δουν πως φαίνεται το σπίτι τους από ψηλά ή από περιέργεια για να εξερευνήσουν άγνωστους τόπους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκουν πιο σοβαρό λόγο χρήσης της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αρχαιολογίας David Kennedy, Πανεπιστήμιο Western Australia, χρησιμοποίησε το Google Earth για να σαρώσει μια περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει 1977 τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να γίνουν ανασκαφές, και μάλιστα βρήκε 1082 αρχαίους πέτρινους τάφους!

Ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι αυτές οι τοποθεσίες ήταν απομεινάρια αρχαίας ζωής και όχι βλάστηση ή σκιές, καθώς ζήτησε από ένα φίλο του στη Σαουδική Αραβία (που δεν είναι αρχαιολόγος) να μεταβεί στις περιοχές και να τις φωτογραφίσει.

Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες με κατασκευές που είχε δει στην Ιορδανία, ο Kennedy υπολογίζει ότι μπορεί να είναι μέχρι 9000 ετών, αλλά για σίγουρη προσέγγιση απαιτείται ο έλεγχος του εδάφους. Όπως δήλωσε και ο ίδιος:

"Είναι αδύνατο να καταλάβουμε από το Google Earth εάν μια κατασκευή είναι 150 ή 10.000 ετών"

Μέχρι να δίνεται και αυτή η δυνατότητα από το Google Earth, θα πρέπει να πηγαίνει ο ίδιος για την επιβεβαίωση. Τουλάχιστον γλιτώνει πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα βρίσκοντας εξαρχής τους τόπους ανασκαφής.

[πηγή NewScientist]

Well, seriously, Google, you need to get on that. Because, for the record, we fully support your ongoing project to eliminate the need to leave one's home, at all, ever, and if archaeologists still need to "verify" things, than what's the point?

Loading