up_icon
Android Software Maps Google

Google Maps: Σημαντικές αλλαγές σε Android και iOS με αφορμή την 15η επέτειο της υπηρεσίας

06 Φεβρουαρίου 2020 Christos Elpidis

Google Maps: Σημαντικές αλλαγές σε Android και iOS με αφορμή την 15η επέτειο της υπηρεσίας

Πέρασαν 15 χρόνια από το αρχικό λανσάρισμα της υπηρεσίας Google Maps σε μορφή beta, και με αφορμή την επέτειο, η Google αναβαθμίζει τις mobile εφαρμογές για συσκευές Android και iOS προσθέτωντας ορισμένα νέα χαρακτηριστικά. Καταρχάς, το Google Maps αποκτά νέο εικονίδιο, το οποίο είναι η κλασική καρφίτσα τοποθεσίας που γνωρίζουμε όλοι, αλλά χρωματισμένη με τέσσερα χρώματα.

Remote file

Αφότου φτάσει η αναβάθμιση στις συσκευές σας, θα παρατηρήσετε ότι έχει αφαιρεθεί το κλασικό burger menu και στη θέση του βρίσκουμε 5 εικονίδια (Explore, Commute, Updates) στο κάτω μέρος της οθόνης, με τα Saved και Contribute να είναι οι νέες προσθήκες. Στο πρώτο (Saved) βρίσκονται όλες οι λίστες και οι τοποθεσίες που έχει αποθηκεύσει ο χρήστης, ενώ στο δεύτερο (Contribute) μπορείς να προσθέτεις reviews και φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτεσαι.

Remote file

Μια άλλη αλλαγή αφορά τις οδηγίες πλοήγησης με τα διάφορα μέσα μεταφοράς. Μέχρι σήμερα βλέπαμε συγκεκριμένες διαδρομές στις μεγάλες πόλεις, καθώς και εκτιμώμενο χρόνο άφιξης μαζί με πληροφορίες για την πολυκοσμία στα τραίνα και τα λεωφορεία. Στο εξής θα εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες που θα μοιράζονται άλλοι χρήστες, η θερμοκρασία, η προσβασιμότητα κλπ. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι εφικτό να διαμοιράζονται μέσα από την ενότητα Contribute που είδαμε προηγουμένως.

Remote file

Τέλος, το περίφημο Live View, η παροχή οδηγιών για πεζούς μέσω της κάμερας με τη βοήθεια τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, απλουστεύεται για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η χρήση της. Μέχρι σήμερα, το Live View εμφάνιζε μπλε βελάκια για να σε καθοδηγήσει στο δρόμο, αλλά στο εξής θα βλέπουμε μια κόκκινη καρφίτσα στον προορισμό και θα εμφανίζεται μια εκτίμηση για την απόσταση που έχεις να διανύσεις. Υποστηρίζεται, βέβαια, και πάλι η δυνατότητα πλοήγησης βήμα προς βήμα με την εμφάνιση των μπλε βελών.

Εάν δεν έχετε λάβει την αναβάθμιση για το Google Maps, κάνετε λίγη υπομονή και θα σας έρθει μέσα στις επόμενες ώρες.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της Google

Dane Glasgow, VP of Product, Google Maps

Το 2005 ξεκινήσαμε να χαρτογραφούμε τον κόσμο. Από τότε ξεπεράσαμε τα όρια του τι μπορεί να κάνει ένας χάρτης: από το να σας βοηθά να πλοηγήστε εύκολα μεταξύ δυο σημείων, έως το να σας βοηθά να εξερευνήσετε και να κάνετε τα πράγματα που θέλετε, σε όλο τον κόσμο. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να απευθύνονται στο Google Maps για να δουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο, σήμερα γιορτάζουμε τα 15 χρόνια μας με νέα εμφάνιση και προϊοντικές αναβαθμίσεις που βασίζονται στο δικό σας feedback.

Νέα εμφάνιση μέσα και έξω

Από σήμερα θα δείτε αναβαθμισμένη την εφαρμογή του Google Maps και για Android και iOS, που φέρνει στις άκρες των δακτύλων σας όλα όσα χρειάζεστε μέσα από 5 εύκολα προσβάσιμες: Τα Explore, Commute, Saved, Contribute και Updates.

  • Εξερεύνηση: Ψάχνετε να πάτε κάπου κοντά σας για φαγητό, να απολαύσετε ζωντανή μουσική ή να παίξετε ηλεκτρονικά παιχνίδια; Στο Explore θα βρείτε πληροφορίες, αξιολογήσεις, κριτικές και πολλά άλλα για περίπου 200 εκατομμύρια σημεία στον κόσμο, όπως τοπικά εστιατόρια και αξιοθέατα μιας πόλης.
  • Διαδρομές: Είτε μετακινήστε με αυτοκίνητο είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς, το Commute θα εξασφαλίσει ότι ακολουθείτε την πιο εύκολη και σύντομη διαδρομή. Ρυθμίστε τις καθημερινές ενημερώσεις της υπηρεσίας για να έχετε real-time πληροφορίες για την κίνηση, τις ώρες δρομολογίων και προτάσεις εναλλακτικών διαδρομών.
  • Αποθηκευμένα: Οι χρήστες έχουν αποθηκεύσει Περισσότερα από 6.5 δισεκατομμύρια σημεία έχουν αποθηκευτεί από τους χρήστες στο Google Maps—από τον καινούργιο φούρνο στην άλλη άκρη της πόλης, ως το διάσημο εστιατόριο που θα αναζητήσετε στις διακοπές σας. Τώρα, μπορείτε πλέον να βρείτε και να οργανώσετε όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα βολικό μέρος. Δείτε αυτά που έχετε αποθηκεύσει, κάντε σχέδια για το επόμενο ταξίδι σας και μοιραστείτε πληροφορίες και συστάσεις σχετικά με τα μέρη που έχετε επισκεφτεί.
  • Συνεισφορά: Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι συνεισφέρουν κάθε χρόνο πληροφορίες που βοηθούν το Google Maps να ενημερώνεται διαρκώς. Με το νέο Contribute, μπορείτε να μοιραστείτε εύκολα γνώσεις τοπικού χαρακτήρα, όπως λεπτομέρειες για δρόμους και διευθύνσεις, σημεία που λείπουν, κριτικές και φωτογραφίες για διάφορες επιχειρήσεις. Κάθε συνεισφορά βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους άλλους να μαθαίνουν καινούργια μέρη και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν.
  • Ενημερώση: Το νέο Updates, σας παρέχει ενημέρωση από τους ειδικούς, τοπικούς εκδότες περιεχομένου κλπ., για καινούργια πράγματα και σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, όπως το The Infatuation. Εκτός από το να ανακαλύψετε, να αποθηκεύσετε και να μοιραστείτε συστάσεις με το δίκτυό σας, μπορείτε επίσης να συνομιλήσετε απευθείας με τις διάφορες επιχειρήσεις για να απαντήσουν στα ερωτήματά σας.

Επίσης, αναβαθμίζουμε την εμφάνισή του Google Maps με ένα νέο εικονίδιο που αντικατοπτρίζει την εξέλιξή μας καθώς προχωράμε στην χαρτογράφηση του κόσμου. Το σχέδιο βασίζεται στην πινέζα, το αρχικό κεντρικό εικαστικό στοιχείο του Google Maps και αντιπροσωπεύει την αλλαγή που έχουμε κάνει, από το να σας οδηγούμε στον προορισμό σας στο να σας βοηθάμε να ανακαλύπτετε νέα μέρη και νέες εμπειρίες.

Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ωραίο πάρτι γενεθλίων, έχετε το νου σας για το επετειακό, θεματικό εικονίδιο με το αυτοκινητάκι, που θα είναι διαθέσιμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά την πλοήγησή σας στο Google Maps.

Ειδικά για σας, καθ’ οδόν

Εξελισσόμαστε διαρκώς για να σας βοηθάμε να κινήστε στο δρόμο, ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείτε. Τα νέα χαρακτηριστικά της εφαρμoγής Google Maps σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες, σας βοηθούν να είστε πληροφορημένοι όταν παίρνετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πέρσι παρουσιάσαμε την πρόβλεψη πολυκοσμίας, για να σας βοηθήσουμε, βάσει προηγούμενων διαδρομών, να ξέρετε πόσο γεμάτα θα είναι το λεωφορείο, το τρένο ή το μετρό. Για να σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε καλύτερα τα ταξίδια σας, προσθέτουμε νέες πληροφορίες για το δρόμο σας, βασισμένες στους ταξιδιώτες που πέρασαν πρόσφατα από εκεί, ώστε να μπορείτε να βλέπετε, σύντομα, σημαντικές λεπτομέρειες, όπως:

  • Θερμοκρασία: Για ένα πιο άνετο το ταξίδι τσεκάρετε προκαταβολικά αν οι προηγούμενοι βρήκαν ότι κάνει κρύο ή ζέστη στη διαδρομή.
  • Προσβασιμότητα: Εάν έχετε ειδικές ανάγκες ή χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια, μπορείτε πλέον να εντοπίσετε, γραμμές δημόσιας συγκοινωνίας με προσωπικό βοήθειας, προσβάσιμη είσοδο και θέσεις, προσβάσιμο κουμπί στάσης ή εύκολα ορατό με LED.
  • Μέσα Μεταφοράς Γυναικών: Βρείτε εύκολα αν υπάρχει αποκλειστικό τμήμα για τις γυναίκες ή μέσο μεταφοράς αποκλειστικά για γυναίκες και αν οι υπόλοιποι επιβάτες συμμορφώνονται μ’ αυτό.
  • Ασφάλεια στη διαδρομή: Νιώστε πιο ασφαλείς, γνωρίζοντας αν στο μέσο που χρησιμοποιείτε υπάρχει πρόβλεψη για την ασφάλειά σας, όπως παρουσία φύλακα, εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας ή διαθέσιμη γραμμή βοήθειας.
  • Αριθμός διαθέσιμων οχημάτων: Στην Ιαπωνία για παράδειγμα μπορείτε να διαλέξετε μια διαδρομή με κριτήριο τον αριθμό των οχημάτων που την εξυπηρετούν, ώστε να έχετε αυξημένες πιθανότητες να βρείτε θέση.

Οι χρήσιμες αυτές πληροφορίες προέρχονται από παλαιότερους επιβάτες, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Όταν είναι διαθέσιμες, οι πληροφορίες αυτές θα εμφανίζονται κατά μήκος της διαδρομής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αν θέλετε να βοηθήσετε μελλοντικούς επιβάτες, μπορείτε να απαντήσετε στη σχετική μικρή έρευνα του Google Maps για την εμπειρία σας από πρόσφατα ταξίδια. Η υπηρεσία αυτή θα ξεκινήσει τον Μάρτιο σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η διαθεσιμότητά της θα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τα κατά τόπους γραφεία των δημοτικών συγκοινωνιών.

Νέα στοιχεία σχετικά με τις διαδρομές θα σας βοηθήσουν να πάρετε πιο ολοκληρωμένες αποφάσεις για τα ταξιδιωτικά σχέδιά σας.

Αίσθηση προσανατολισμού

Πέρσι παρουσιάσαμε το Live View για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε γρήγορα, με το Google Maps, ποιο δρόμο να πάρετε όταν ξεκινάτε μια διαδρομή με τα πόδια. Συνδυάζοντας τη ρεαλιστική απεικόνιση του Street View, τη μηχανική εκμάθηση και τους αισθητήρες των smartphone, το Live View του Google Maps σας δείχνει το πού βρίσκεστε, καθώς και οδηγίες προσανατολισμού πάνω στην εικόνα, με τη μορφή της επαυξημένης πραγματικότητας.

Τους επόμενους μήνες θα επεκτείνουμε το Live View, δοκιμάζοντας νέες δυνατότητες, που θα ξεκινούν από την αποτελεσματικότερη βοήθεια κάθε φορά που ψάχνετε για ένα σημείο. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε γρήγορα πόσο μακριά βρίσκεστε από αυτό ή προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθείτε για να το βρείτε.

Σύντομα, το Live View θα σας βοηθά να προσανατολίζεστε με νέους τρόπους προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε καθέναν από σας, για την εμπιστοσύνη σας και για την παρουσία σας δίπλα μας σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι των τελευταίων 15 ετών. Δεν βλέπουμε την ώρα να δούμε τι θα φέρει η επόμενη 15ετία!

[Google]

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Redmi Note 12 Series: Λανσάρονται στην Ευρώπη, αυτές είναι οι τιμές όλων των μοντέλων

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η σειρά Redmi Note 12 μας είναι γνωστή από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και παρουσιάστηκε επίσημα για την αγορά της Κίνας. Μετά από αρκετούς μήνες ακολουθεί το λανσάρισμα των τριών από τα τέσσερα μοντέλα στην ...

Google Messages: Δοκιμές για ενσωμάτωση του Bard chatbot

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Οι ανησυχίες της Google στον τομέα του AI δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη του Bard chatbot, καθώς η εταιρεία έχει ενσωματώσει εδώ και αρκετά χρόνια στις υπηρεσίες διάφορα εργαλεία που διευκολύνουν τον ...

OPPO Pad: Επίσημα το premium tablet της εταιρείας

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Εκτός από τα άκρως εντυπωσιακά OPPO Find X6 Pro και OPPO Find X6, η εταιρεία παρουσίασε σήμερα και το εξίσου πολύ ενδιαφέρον OPPO Pad που έρχεται να προστεθεί στην κατηγορία των high-end tablets. Παρόλα αυτά, ...

Google: Δοκιμάζει λειτουργία αυτόματης εγκατάστασης εφαρμογών σε πολλαπλές συσκευές Android

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Λίγες ημέρες αφότου λάνσαρε τη δυνατότητα να εγκαθιστάς εφαρμογές σε άλλες συσκευές Android πέραν από αυτή που χρησιμοποιείς τη δεδομένη στιγμή, η Google φαίνεται ότι ετοιμάζει ακόμα μία πολύ χρήσιμη λειτουργία...

realme C55: Επίσημα το νέο entry-level με σύστημα τύπου Dynamic Island

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του στην Ινδονησία, το realme C55 έρχεται ξανά στο προσκήνιο από το παράρτημα της εταιρείας στην Ινδία και σιγά σιγά περιμένουμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες για το ...

OPPO Find X6 Series: Επίσημα με πανίσχυρα specs και υπόσχεση για μοναδικές δυνατότητες στη φωτογραφία

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η OPPO προχώρησε πριν από λίγο στα επίσημα αποκαλυπτήρια των νέων ναυαρχίδων της για το 2023, τα OPPO Find X6 και OPPO Find X6 Pro, ρίχνοντας το βάρος στο Pro μοντέλο στις δυνατότητες της κάμερας επενδύοντας ...

Microsoft: Ετοιμάζει το δικό της κατάστημα mobile εφαρμογών

20 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Το περίφημο νομοσχέδιο Digital Markets Act που υπερψήφισε πέρυσι η ΕΕ θα εξαναγκάσει οριστικά τις Apple και Google να επιτρέψουν την αγορά και εγκατάσταση εφαρμογών από άλλα καταστήματα πέραν των δικών τους App...

POCO X5 Pro Review: Μια καλή value-for-money πρόταση

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που η Xiaomi λάνσαρε το brand POCO στην αγορά, ο σκοπός της ξεκάθαρος: να προσφέρει στους καταναλωτές όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της high-end κατηγορίας σε όσο το ...

Νέα στοιχεία για τα επερχόμενα Pixel Fold, Pixel 8 και Pixel 7a

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Συνεχίζονται οι διαρροές για νέες συσκευές Made by Google, με την ιστοσελίδα WinFuture να ισχυρίζεται ότι στο συνέδριο Google I/O 2023 θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των Pixel Fold και Pixel 7a, ενώ η κυκλοφορία...

Persona: Phantom of the Night, νέο spin-off του παιχνιδού για Android και iOS

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η Atlus ανακοίνωσε επίσημα ακόμη ένα spin-off του δημοφιλέστατου Persona 5, αυτή τη φορά με τίτλο Persona: Phantom of the Night και προορισμό τις mobile πλατφόρμες iOS και Android ως free-to-play τίτλος. Η ...

Loader
please wait
techgear_icon