Google και Qualcomm ετοιμάζουν επεξεργαστές αρχιτεκτονικής RISC-V αντί της ARM

Όταν συζητάμε για επεξεργαστές σε συσκευές Android, οι πιο συνηθισμένες αρχιτεκτονικές είναι οι ARM, x86 και MIPS, με την πρώτη να καταλαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό των υλοποιήσεων διάφορων κατασκευαστών και πρακτικά να θεωρείται ως δεδομένο για κάθε συσκευή. Παρόλα αυτά, οι Google και Qualcomm σκοπεύουν να δώσουν μια ευκαιρία και σε μια αρκετά πιο άγνωστη αρχιτεκτονική, τη RISC-V, που είναι open-source (δεν απαιτείται να πληρώσεις δικαιώματα χρήσης σε κάποιον) και δεν θέτει περιορισμούς στον πειραματισμό με custom πυρήνες CPU (η ARM ζητά έξτρα χρήματα).

Οι δύο εταιρείες, Google και Qualcomm, ανακοίνωσαν από κοινού πως εργάζονται επάνω στην αρχιτεκτονική RISC-V με σκοπό να αναπτύξουν νέα Snapdragon Wear chipsets που θα χρησιμοποιηθούν στα επόμενης γενιάς smartwatch με λειτουργικό σύστημα WearOS (το οποίο βασίζεται στο Android OS) και ενδεχομένως στο πιο μακρινό μέλλον ίσως δούμε εναλλακτικές λύσεις για smartphones και tablets.

Ακόμα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να έχουμε τεχνικές προδιαγραφές ή έστω κάποια εκτίμηση για τις επιδόσεις των νέων επεξεργαστών, όμως αμφότερες οι εταιρείες κάνουν λόγο για αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της Google προκειμένου να δημιουργήσουν πανίσχυρα chipsets χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Με βάση το παρελθόν της Qualcomm στη σειρά Snapdragon Wear, η επόμενη γενιά θα είναι έτοιμη το 2024, άρα δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη χρονιά να δούμε και τα πρώτα Wear OS smartwatch με νέα αρχιτεκτονική για τον επεξεργαστή τους.

Να σημειωθεί ότι η RISC-V έχει κινήσει το ενδιαφέρον και άλλων κατασκευαστών hardware, όπως οι Infineon, NXP, Nordic Semiconductor, Western Digital και Bosch, με τους οποίους συνεργάζεται ήδη η Qualcomm για να επιταχύνει την ανάπτυξη του αντίστοιχου hardware.

Παρά τις εξαγγελίες των Google και Qualcomm μοιάζει μάλλον απίθανο να δούμε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον σημαντική μείωση του μεριδίου της ARM από τις Android συσκευές, αλλά θα μπορούσε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές στις αδειοδοτήσεις της ARM.

[via]

Loading