up_icon
Google

Ο CEO της Google απαντά στην απόφαση της ΕΕ για το πρόστιμο ύψους €4.3 δισ.

18 Ιουλίου 2018 Yannis Elpidis

Ο CEO της Google απαντά στην απόφαση της ΕΕ για το πρόστιμο ύψους €4.3 δισ.

Δημοσιεύθηκε από: Sundar Pichai, CEO, Google

Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές, όχι λιγότερες

Αν αγοράσετε ένα τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, επιλέγετε μία από τις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών στον κόσμο –αυτήν που έχει διευρύνει στο μέγιστο τις επιλογές κινητών τηλεφώνων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για παραβίαση ανταγωνισμού από το λειτουργικό σύστημα Android και το επιχειρηματικό του μοντέλο.

H απόφαση αγνοεί το γεγονός ότι τα κινητά Android ανταγωνίζονται τα κινητά με λειτουργικό iOS, γεγονός που επιβεβαίωσε το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα αγοράς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, παραβλέπει το πόσο πολλές επιλογές προσφέρει το Android σε χιλιάδες κατασκευαστές τηλεφώνων και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές Android, σε εκατομμύρια προγραμματιστές εφαρμογών σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους με το Android και σε δισεκατομμύρια καταναλωτών που έχουν, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν Android smartphones τελευταίας τεχνολογίας.

Σήμερα, χάρη στο Android, υπάρχουν περισσότερες από  24.000 συσκευές, με όλο το εύρος των τιμών, σε περισσότερες από 1.300 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ολλανδικών, φινλανδικών, γαλλικών, γερμανικών, λετονικών, πολωνικών, ρουμανικών, ισπανικών και σουηδικών κατασκευαστών τηλεφώνων.

Τα τηλέφωνα που κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες είναι όλα διαφορετικά αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό -την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές. Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στους απλούς κανόνες που εξασφαλίζουν τεχνική συμβατότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα της συσκευής. Κανένας κατασκευαστής τηλεφωνικών συσκευών δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τους κανόνες αυτούς - μπορεί να χρησιμοποιεί ή να  τροποποιεί το λειτουργικό Android με όποιο τρόπο θέλει, όπως έκαναν εταιρείες σαν την Amazon με τα Fire tablets και τα TV sticks.

Για να έχουμε επιτυχημένες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα πρέπει να ζυγίζουμε με μεγάλη προσοχή τις ανάγκες όλων όσων τις χρησιμοποιούν. Η ιστορία όμως δείχνει ότι χωρίς κανόνες σχετικά με τη βασική συμβατότητα, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα διασπώνται, γεγονός που πλήττει τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών. Οι κανόνες συμβατότητας του λειτουργικού Android αποφεύγουν ακριβώς αυτό και βοηθούν στο να καταστεί το λειτουργικό Android μια ελκυστική μακροπρόθεσμη πρόταση για όλους.

Δημιουργώντας ευελιξία, επιλογές και ευκαιρίες

Σήμερα, χάρη στο Android, ένα τυπικό τηλέφωνο  δύναται να έχει προ-εγκατεστημένες περίπου 40 εφαρμογές από διαφορετικούς προγραμματιστές, όχι μόνο από την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε η τηλεφωνική συσκευή. Αν προτιμάτε άλλες εφαρμογές - ή προγράμματα περιήγησης ή μηχανές αναζήτησης – αντί για τις προ-εγκατεστημένες, μπορείτε εύκολα να τις απενεργοποιήσετε ή να τις διαγράψετε και να επιλέξετε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δημιουργήσει κάποιοι από τους 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που  δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως προγραμματιστές εφαρμογών.

Για την ακρίβεια, ένας τυπικός χρήστης τηλεφώνου με λειτουργικό Android θα εγκαταστήσει μόνος του περίπου 50 εφαρμογές. Πέρυσι, παραπάνω από 94 δισεκατομμύρια εφαρμογές μεταφορτώθηκαν παγκοσμίως από το Play app store της εταιρείας μας; προγράμματα πλοήγησης όπως το Opera Mini και το Firefox έχουν μεταφορτωθεί πάνω από 100 εκατομμύρια φορές και το UC Browser, πάνω από 500 εκατομμύρια φορές.

Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με το πώς ήταν τα πράγματα την δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 -την εποχή του dial-up. Τότε, η αλλαγή προ-εγκατεστημένων εφαρμογών στον υπολογιστή σας ή η προσθήκη νέων, ήταν τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με το λειτουργικό Android, παραβλέπει το σημερινό εύρος επιλογών και τα σαφή στοιχεία για το πώς χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τα τηλέφωνά τους σήμερα.

Μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την εποχή των smartphone

Το 2007, επιλέξαμε να προσφέρουμε δωρεάν το Android στους κατασκευαστές τηλεφώνων και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, εμπλέκονται διάφορα κόστη για την κατασκευή του Android και η Google επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για να κάνει το Android αυτό που είναι σήμερα. Η επένδυση αυτή έχει νόημα για εμάς, επειδή  έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε στους κατασκευαστές τηλεφώνων τη δυνατότητα προ-εγκατάστασης μιας σειράς δημοφιλών εφαρμογών της Google (όπως τα Search, Chrome, Play, Maps και Gmail), ορισμένες από τις οποίες, δημιουργούν έσοδα για εμάς από διαφημίσεις ενώ όλες διασφαλίζουν ότι η συσκευή θα λειτουργεί αμέσως μόλις βγει από το κουτί της. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλαμβάνουν τις υπηρεσίες μας και επίσης είναι ελεύθεροι να προ-εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, παράλληλα με τις δικές μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έσοδα μόνο αν οι εφαρμογές μας είναι εγκατεστημένες και αν οι χρήστες  επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις δικές μας εφαρμογές αντί για τις ανταγωνιστικές.

Θετικό τόσο για τους συνεργάτες  όσο και για τους καταναλωτές

Η δωρεάν διανομή της πλατφόρμας Android και της σειράς εφαρμογών της Google δεν είναι αποτελεσματική μόνο για τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους, αλλά και για τους προγραμματιστές και τους καταναλωτές. Εάν οι κατασκευαστές τηλεφώνων και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν τις εφαρμογές μας στο μεγάλο εύρος των συσκευών τους, θα προκαλούνταν σύγχυση στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Android.

Μέχρι τώρα, το επιχειρηματικό μοντέλο του Android σήμαινε ότι δε θα χρειάζεται να χρεώνουμε τους κατασκευαστές κινητών για την τεχνολογία μας ή να εξαρτόμαστε από ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο διανομής.

Πάντα συμφωνούσαμε ότι το μέγεθος δημιουργεί και τις  ανάλογες ευθύνες. Ένα υγιές, ακμάζον οικοσύστημα Android είναι προς το συμφέρον όλων και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αλλαγές. Μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση θα διαταράξει την προσεκτική ισορροπία που έχουμε επιτύχει με το λειτουργικό Android και ότι αποστέλλει ένα ανησυχητικό μήνυμα υπέρ των ιδιόκτητων συστημάτων σε σχέση με τις ανοιχτές πλατφόρμες.

Η καινοτομία, το εύρος επιλογών και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού  ανταγωνισμού, και το λειτουργικό Android τα έχει επιτύχει όλα. Η σημερινή απόφαση επικροτεί το λειτουργικό Android, ενώ απορρίπτει το επιχειρηματικό μοντέλο που το υποστηρίζει. Η σημερινή απόφαση απορρίπτει το επιχειρησιακό μοντέλο που υποστηρίζει το λειτουργικό Android, το οποίο έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. #ΑndroidWorks

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Google Messages: Δοκιμές για ενσωμάτωση του Bard chatbot

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Οι ανησυχίες της Google στον τομέα του AI δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη του Bard chatbot, καθώς η εταιρεία έχει ενσωματώσει εδώ και αρκετά χρόνια στις υπηρεσίες διάφορα εργαλεία που διευκολύνουν τον ...

Bard: Το chatbot της Google άνοιξε επίσημα, αλλά μόνο για ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Στη Google έχουν σπάσει τα κοντέρ για να προλάβουν τη Microsoft στον τομέα της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και από εκεί που είχαμε μόνο ένα…ιδιαίτερο demo για το Bard, φτάσαμε κιόλας στο επίσημο λανσάρισμα ...

Google: Δοκιμάζει λειτουργία αυτόματης εγκατάστασης εφαρμογών σε πολλαπλές συσκευές Android

21 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Λίγες ημέρες αφότου λάνσαρε τη δυνατότητα να εγκαθιστάς εφαρμογές σε άλλες συσκευές Android πέραν από αυτή που χρησιμοποιείς τη δεδομένη στιγμή, η Google φαίνεται ότι ετοιμάζει ακόμα μία πολύ χρήσιμη λειτουργία...

Νέα στοιχεία για τα επερχόμενα Pixel Fold, Pixel 8 και Pixel 7a

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Συνεχίζονται οι διαρροές για νέες συσκευές Made by Google, με την ιστοσελίδα WinFuture να ισχυρίζεται ότι στο συνέδριο Google I/O 2023 θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των Pixel Fold και Pixel 7a, ενώ η κυκλοφορία...

Waze: Εμφάνιση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο

16 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Νέα προσθήκη στην εφαρμογή Waze, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να δηλώσουν το ηλεκτρικό όχημα τους και τον τύπο πρίζας που διαθέτει για να βλέπουν που υπάρχουν συμβατοί φορτιστές στον χάρτη της εφαρμογής. Όπως ...

Google Play Games for PC: Επέκταση και στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο δίμηνο

15 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Ήταν το 2021 όταν η Google ανακοίνωνε για πρώτη φορά ότι σκοπεύει να φέρει τα παιχνίδια του καταστήματος Google Play στα Windows PCs μέσω μιας δικής της υλοποίησης και όχι εκμεταλλεύοντας το WSA (Windows ...

Pixel 8 Pro: Πρώτα renders για την επόμενη ναυαρχίδα της Google

15 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Έφτασε κιόλας ο καιρός να δούμε τα πρώτα CAD renders για την επόμενη γενιά Pixel smartphone της Google, καθώς η ιστοσελίδα Smartprix σε συνεργασία με τον έγκυρο leakster Onleaks προχώρησαν στην δημοσίευση ...

Google: Ανακοίνωσε AI εργαλεία για τα Docs, Gmail, Slides και Sheets

14 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η Google τρέχει και δεν φτάνει με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνει η OpenAI (και κατ’ επέκτασιν η Microsoft) σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Λίγη ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση ...

Chrome Search Companion: Το νέο εργαλείο AI αναζήτησης που δοκιμάζει η Google

14 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η Google αναζητά διακαώς τρόπους να ενσωματώσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της και η τελευταία απόπειρα της είναι ένας «βοηθός αναζήτησης» για τον Chrome browser που θα βασίζεται στο Google Lens....

Android 14: Διαθέσιμη η δεύτερη Developer Preview έκδοση

09 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου Google I/O 2023, όπου μεταξύ άλλων περιμένουμε να δούμε και μια αναλυτική παρουσίαση της επόμενης μεγάλης έκδοσης του λειτουργικού ...

Loader
please wait
techgear_icon