Google: Θα ενεργοποιεί αυτόματα τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κωδικών Πρόσβασης που γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου, η Google με ένα blog post ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα εγγραφούν αυτόματα στον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA/Two-Factor Authentication) προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με την Google, οι λογαριασμοί που έχουν εγκριθεί ως κατάλληλοι θα «μεταβούν» σύντομα στο 2FA, δίχως να έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες για την ημερομηνία της μετάβασης.

Τι είναι όμως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ή 2FA; Όταν συνδέεστε στο λογαριασμό σας στη Google από τον υπολογιστή σας, στέλνεται αυτομάτως μία ερώτηση στο κινητό τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο με τον λογαριασμό σας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση σύνδεσης. Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων θα διασφαλίσει για όλους τους χρήστες ότι δεν θα υπάρχει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε έναν λογαριασμό.

Παράλληλα, η Google επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη ενσωματωμένα κλειδιά ασφαλείας σε συσκευές Android όπως το Google Pixel 5, το οποίο συμπεριλαμβάνει εργαλεία που καθιστούν διαθέσιμη την υπηρεσία και για τους χρήστες iOS.

Επιπροσθέτως, η Google παρουσίασε βελτιώσεις στον διαχειριστή κωδικών πρόσβαση της, ώστε να παρέχει στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε ελέγχους ασφαλείας της σύνδεσης τους. Τουτέστιν, οι χρήστες μπορούν να γνωρίζουν αν οι κωδικοί τους έχουν παραβιαστεί και να τους προταθούν νέοι.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το εργαλείο της εισαγωγή κωδικού πρόσβασης της Google, που διευκολύνει τους χρήστες να εξάγουν και να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης μεταξύ της Google και οποιουδήποτε άλλου από τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σε Android.

Αυτές οι τρεις δυνατότητες θα διευκολύνουν τους χρήστες όχι μόνο να διαχειρίζονται τους κωδικούς πρόσβασης τους αλλά και να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους. Η Google, πάντως, αναφέρει ότι εργάζεται προς έναν κόσμο χωρίς κωδικούς πρόσβασης, διότι δεν είναι λίγοι οι κωδικοί που είναι αδύναμοι και υπερβολικά επαναχρησιμοποιημένοι, γεγονός που ανεβάζει το επίπεδο του κινδύνου της ασφαλείας των λογαριασμών.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[Google]

Loading