Μια σημαντική αλλαγή φέρνει η Apple στην εμπειρία χρήσης των iPhone και iPad, καθώς με την έκδοση iOS 18.4 και iPadOS 18.4, οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ορίσουν την εφαρμογή Google Translate ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή μετάφρασης, αντικαθιστώντας την εγγενή λύση της Apple.
Με την κυκλοφορία των νέων ενημερώσεων λογισμικού, η Apple κάνει ακόμη ένα βήμα προς την αυξημένη παραμετροποίηση των συσκευών της. Συγκεκριμένα, το iOS 18.4 επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν ποια εφαρμογή θα λειτουργεί ως προεπιλεγμένη σε διάφορες κατηγορίες, όπως μετάφραση, email, μηνύματα, κλήσεις, browser, ακόμη και password manager.
Η Google ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που ανταποκρίθηκε στην αλλαγή, ενσωματώνοντας υποστήριξη για τη νέα λειτουργία στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής Google Translate, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025. Με την αναβάθμιση αυτή, οι χρήστες μπορούν να αντικαταστήσουν το Apple Translate με το Google Translate ως την κύρια εφαρμογή για μεταφράσεις σε όλο το σύστημα.
Για να πραγματοποιήσει ο χρήστης την αλλαγή, απαιτείται:
- Η πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής Google Translate.
- Εγκατεστημένο το iOS 18.4 ή το iPadOS 18.4 στη συσκευή.
- Πρόσβαση στα Settings > Apps > Default Apps > Translate, όπου και εμφανίζεται πλέον η επιλογή του Google Translate.
Με αυτό τον τρόπο, οποιαδήποτε λειτουργία μετάφρασης ενεργοποιείται στο iOS — είτε από Safari, είτε από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή email — θα εκτελείται πλέον μέσω του Google Translate, προσφέροντας εναλλακτική εμπειρία χρήσης και, ενδεχομένως, βελτιωμένα αποτελέσματα μετάφρασης.
Η δυνατότητα αλλαγής προεπιλεγμένων εφαρμογών δεν περιορίζεται μόνο στη μετάφραση. Οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν εναλλακτικές εφαρμογές για κρίσιμες λειτουργίες, όπως:
- Email (π.χ. Gmail αντί για Mail),
- Μηνύματα (π.χ. WhatsApp ή Signal αντί για iMessage),
- Κλήσεις (π.χ. Skype, Viber),
- Web browser (π.χ. Chrome, Firefox αντί για Safari),
- Password manager (π.χ. 1Password, Bitwarden),
Ειδικά για τους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και η επιπλέον δυνατότητα επιλογής διαφορετικής εφαρμογής πλοήγησης, όπως Google Maps αντί για Apple Maps, προσαρμογή που ενδέχεται να έχει ως στόχο την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες περί ανταγωνισμού και διαφάνειας στην επιλογή υπηρεσιών.
[via]