Hayabusa2: Επέστρεψε στη Γη δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu

Σχεδόν ενάμιση χρόνο διήρκησε το ταξίδι της επιστροφής του διαστημικού σκάφους Hayabusa2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) από τον αστεροειδή Ryugu, τον οποίο “βομβάρδισε” σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη αποστολή με σκοπό να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του.

Το Hayabusa2 έφτασε τελικά με επιτυχία στη Γη πριν από μερικές ώρες και η κάψουλα του περισυλλέχθηκε από ελικόπτερο της JAXA στην Αυστραλία, με το πολύτιμο πακέτο να βρίσκεται πλέον στο Woomera Ranger Operations Centre για να ξεκινήσουν οι μελέτες. Τα δείγματα αναμένεται ότι θα μας δώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος μας, ίσως ακόμη και την πληροφορία ότι οι αστεροειδείς μετέφεραν οργανικά υλικά στη Γη για να εμφανιστεί η ζωή.

hayabusa2-capsule-recovered.jpg

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που φτάνουν στη Γη δείγματα από αστεροειδή και πάλι από τη JAXA, η οποία είχε καταφέρει κάτι παρόμοιο το 2010 φέρνοντας υλικό από τον αστεροειδή Itokawa. Η αποστολή του Hayabusa2 ξεπέρασε σε κόστος τα $278 εκατ.

Να σημειωθεί ότι το Hayabusa2 αφότου απελευθέρωσε την κάψουλα με τα δείγματα, ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι για να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ήλιο διότι έχει αρκετά καύσιμα για δευτερεύουσες αποστολές. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μια “βόλτα” γύρω από αστεροειδή (98943) 2001 CC21 τον Ιούλιο του 2026 και από τον αστεροειδή 1998 KY26 τον Ιούλιο του 2031.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[JAXA]

Loading