Hera: Η ESA έλαβε έγκριση για την αποστολή προστασίας της Γης από αστεροειδείς

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πήρε την έγκριση από τους υπουργούς των Ευρωπαϊκών χωρών για το project Hera, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης απειλής από κάποιον αστεροειδή. Το project θα στοιχίσει €290 εκατ. και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη NASA.

Στο πλαίσιο του project Hera θα γίνει η αποστολή του διαστημικού σκάφους Hera στο διπλό σύστημα αστεροειδών Didymos, θα επιχειρηθεί η συντριβή του DART probe στον μικρότερο από τους δύο (Didymoon) με ταχύτητα 21500 kmh και στη συνέχεια θα καταφτάσει το Hera για να μελετήσει τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια του αστεροειδούς. Όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με τη βοήθεια του ιταλικού δορυφόρου LICIACube.

Το διαστημικό σκάφος Hera θα φέρει μαζί του και δύο δορυφόρους CubeSat που θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν πολύ κοντά στην επιφάνεια του αστεροειδούς προτού προσεδαφιστούν σε αυτόν. Το μέγεθος των CubeSat είναι ιδιαίτερα μικρό και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως drones, ενώ είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που θα συλλέξουν δεδομένα από τον κρατήρα και θα μετρήσουν τη μάζα του αστεροειδούς. Όλα αυτά γίνονται με στόχο την ανάπτυξη ενός αμυντικού συστήματος της Γης απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές, μιας και ο Bruce Willis δεν θα μπορεί να μας βοηθήσει τότε…

Ο Didymoon περιφέρεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή του διπλού συστήματος Didymos και αυτό που κινεί το ενδιαφέρον τον ερευνητών είναι η πιθανή μεταβολή στην τροχιά του λόγω της σφοδρής πρόσκρουσης του DART. Το μέγεθος του Didymoon είναι παρόμοιο με αυτό της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα και στην πολύ μικρή περίπτωση πτώσης στη Γη θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη.

Το project Hera είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο επειδή οι δύο αστεροειδής έχουν πολύ μικρό μέγεθος και δεν έχει επιχειρηθεί πότε μέχρι σήμερα αποστολή σε τόσο μικρά αντικείμενα στο Διάστημα.


[ESA]

Loading