Ανακοινώθηκε επίσημα η εύρεση του “Σωματιδίου του Θεού” (Higgs Boson)

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από το βράδυ της Κυριακής, αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου στο ερευνητικό κέντρο CERN όπου ήδη ανακοινώθηκε επίσημα η εύρεση του Σωματιδίου του Θεού (Higgs Boson) με βεβαιότητα επίπεδου “5 σίγμα”, δηλαδή πιθανότητα 99,99995%, στα 125GeV.

CMS Experiment - LHC

Η εύρεση του μποζονίου Higgs θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο Standard Model της Φυσικής, το οποίο περιγράφει τον τρόπο “λειτουργίας” του Σύμπαντος σε υποατομικό επίπεδο και περιλαμβάνει τις ηλεκρομαγνητικές, ασθενείς και ισχυρές πυρηνικές αλληλεπιδράσεις.

Η ύπαρξη του, μάλιστα, είχε προβλεφθεί από το 1960, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εφικτή η συγκέντρωση τέτοιων ποσοτήτων ενέργειας για την παρατήση του, κάτι που άλλαξε με τον πολυδάπανο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider – LHC).

Με την εύρεση του οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εξηγήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο αποκτούν μάζα τα σωματίδια που φέρουν ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, τα οποία σύμφωνα με το Standard Model δεν μπορούν να έχουν μάζα.

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμα βρίσκονται σε πολύ πρωταρχικό στάδιο για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και σίγουρα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους για να στήσουν μια πιο ορθολογική θεωρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανακάλυψη τους έδωσε πνοή και κατεύθυνση για το ερευνητικό έργο τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα άνοιγαν συζητήσεις για τη χρηματοδότηση, το στήσιμο και την αξιοποίηση τέτοιων πειραματικών εγκαταστάσεων…

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έγινε με βάση τα αποτελέσμα του CMS, ενώ τα αποτελέσματα του πειράματος ATLAS αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μποζόνιο Higgs.

[CERN]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Science and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ανακοινώθηκε επίσημα η εύρεση του “Σωματιδίου του Θεού” (Higgs Boson)

  1. Pingback: Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 στους Dr. Peter Higgs και Dr. Francois Englert για το "σωματίδιο του Θεού"