Βρέθηκε το Σωματίδιο του Θεού (μποζόνιο Higgs)!

Large Hadron Collider - LHC

Ένα από τα μεγαλύτερα και πολυδάπανα πειράματα στον κόσμο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, καθώς οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CERN είναι κατά 99,99% σίγουροι ότι ανακάλυψαν το περιβόητο Σωματίδιο του Θεού (Higgs Boson) και αναμένεται ότι θα το ανακοινώσουν την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 σε ειδική συνέντευξη Τύπου!

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι σημαντικότεροι θεωρητικοί φυσικοί απ' όλο τον κόσμο, ενώ ανάμεσα τους θα παρευρίσκεται και ο Peter Higgs από το Edinburgh University, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο σωματίδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC), οι πιθανότητες να έχουν βρεί το σωματίδιο είναι στο επίπεδο "τέσσερα σίγμα" που αντιστοιχεί σε ποσοστό 99,99%, αλλά η διοίκηση του CERN πιέζει τις επιστημονικές ομάδες να φτάσουν στο επίπεδο "πέντε σίγμα", το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 99,999995%.

Να σημειωθεί ότι το μποζόνιο του Higgs θεωρείται το κλειδί για να καταλάβουμε τον τρόπο δημιουργίας του Σύμπαντος (Big Bang), με τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι ο ρόλος του είναι να προσδίδει μάζα στα άτομα. Διαφορετικά, τα σωματίδια θα ταξίδευαν στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, χωρίς να μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν τα πάντα (ζωή, πλανήτες κλπ.).

Αν η θεωρία των επιστημόνων είναι σωστή, τότε  σχηματίζονται μόλις μερικά μποζόνια Higgs για κάθε τρισεκατομμύριο συγκρούσεων στον επιταχυντή (σε 1,6 τρισ. συγκρούσεις περίπου 300 μποζόνια...), με απειροελάχιστη διάρκεια ζωής προτού διασπαστούν.

Higgs Boson: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το “Σωματίδιο του Θεού”

[via DailyMail]

Loading