Hope: Η πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη από Αραβική χώρα

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει το Διάστημα και τις διάφορες αποστολές που πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται κυρίως με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, αλλά σιγά σιγά θα πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και τις Αραβικές χώρες.

Ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν αποκαλύψει τα σχέδια τους για το χτίσιμο αποικίας στον πλανήτη Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2020 με την αποστολή Hope Mars Mission. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί αραβική χώρα και ο στόχος της είναι να τεθεί το διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το Φεβρουάριο του 2021 με σκοπό να συλλέξει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και να παρατηρήσει τις εναλλαγές των εποχών.

Το διαστημικό σκάφος Hope ζυγίζει 1.5 τόνο μαζί με τα καύσιμα του και έχει μήκος μικρότερο από 3 μέτρα, επομένως, έχετε στο μυαλό κάτι σαν ένα μικρό SUV. Διαθέτει τρία φτερά με ηλιακά panels για τη φόρτιση των μπαταριών του, με τη συνολική ισχύ των τελευταίων να μη ξεπερνά τα μόλις 477 Watt.

Οι επικεφαλής της αποστολής αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο επιχείρημα, ειδικά με ένα τόσο μικρό διαστημικό σκάφος. Συγκεκριμένα ο κ. Pete Withnell από το University Colorado Boulder έδωσε το παράδειγμα ενός τοξότη που προσπαθεί να πετύχει έναν στόχο 21mm από απόσταση 1km. Από την άλλη, ο κ. Omran Sharaf, δήλωσε τα εξής:

Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Είναι μεγάλο το ρίσκο, αλλά το θέμα μας δεν είναι ν φτάσουμε εκεί. Για τα Εμιράτα μετράει περισσότερο το ταξίδι και η επίδραση που θα έχουμε. Το να φτάσουμε εκεί είναι ένας από τους στόχους, αλλά σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι η αποστολή απέτυχε.

Το Hope θα συλλέξει δεδομένα από την ανώτερη και την κατώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ η διαφορά του από άλλες αποστολές βρίσκεται στο γεγονός πως θα “κοιτάζει” από μεγαλύτερη απόσταση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να έχουμε μια ευρύτερη εικόνα αυτών των μεταβολών.

Η Υπουργός Επιστημών των ΗΑΕ, Sarah Al Amiri, τόνισε τα εξής:

Η αποστολή Hope είναι συμπληρωματική των άλλων αποστολών. Στις προηγούμενες αποστολές στον πλανήτη Άρη, τα δεδομένα που πήραμε αφορούσαν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με το Hope θα αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη ατμόσφαιρα του Άρη κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Η εκτόξευση του Hope θα πραγματοποιηθεί από τη βάση Tanegashima στη νοτιοδυτική Ιαπωνία με τη βοήθεια πυραύλου Mitsubishi MH-IIA, στις 23:51 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020. Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από τη ιστοσελίδα της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΑΕ με Αγγλική περιγραφή (εκτός και αν γνωρίζετε Αραβικά).

[via]

Loading