Huawei: Η Γερμανία επιτρέπει κανονικά τη συμμετοχή της στα δίκτυα 5G

Οι πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους για να αποκλείσουν και αυτοί τη Huawei από τις υποδομές των δικτύων 5G (και όχι μόνο), μπορεί να λήφθηκαν υπόψιν από ορισμένους, αλλά όχι από τη Γερμανία.

Μετά από αρκετό καιρό, λοιπόν, έρχεται μια ευχάριστη είδηση για την κινέζικη εταιρεία, καθώς η Γερμανία θα επιτρέψει κανονικά και χωρίς περιορισμούς τον εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα 5G. Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Steffen Seibert, κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξη Τύπου,

Δεν θα πάρουμε προκαταβολικά κανένα μέτρο αποκλεισμού για οποιαδήποτε εταιρεία.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας είναι πελάτες - συνεργάτες της Huawei και είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα επειδή το ενδεχόμενο αποκλεισμού της κινέζικης εταιρείας, θα καθυστερούσε σημαντικά την υλοποίηση των δικτύων 5G, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να εκτοξευθεί κατά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση, ωστόσο, της γερμανικής κυβέρνησης για τη χρήση εξοπλισμού της Huawei, συνοδεύεται από ορισμένες υποχρεώσεις για τις Deutsche Telekom, Vodafonne και Telefonica Deutschland. Τα δίκτυα τους θα πρέπει να ενισχυθούν με νέες δικλείδες ασφαλείας και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουν, είτε προέρχεται από τη Huawei, είτε από τον οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, θα πρέπει να έχει λάβει πιστοποίηση από το BSI (αρχή κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας). Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο εξοπλισμός κάποιου δικτύου χρησιμοποιείται για την κατασκοπία των χρηστών, τότε θα επέλθει αποκλεισμός του συγκεκριμένου προμηθευτή και ο πάροχος θα κληθεί να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι όποιος θέλει να έχει έγκαιρα δίκτυα 5G, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, είναι μάλλον αναγκασμένος να συνεργαστεί με τη Huawei, καθώς φαίνεται ότι τουλάχιστον στην τεχνολογία 5G βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. 

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το asia.nikkei.com.

[via]

Loading