Huawei Mate 30: Οριστικά χωρίς υπηρεσίες της Google και νέες πληροφορίες από την IFA 2019

Η κεντρική παρουσίαση της Huawei στην IFA 2019 μας έφερε τα αποκαλυπτήρια του Kirin 990, το πανίσχυρο πρώτο SoC στον κόσμο με ενσωματωμένο 5G modem, και τα δύο νέα χρώματα του Huawei P30 Pro, αλλά οι βόμβες "έσκασαν" κατά την παρουσίαση του EMUI 10 την επόμενη ημέρα.

Αφού είδαμε για μια ακόμη φορά τα νέα στοιχεία που φέρνει μαζί της η νέα έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης (βασισμένη στο Android 10) και το χρονοδιάγραμμα με τις περίπου 30 συσκευές της Huawei και της Honor που θα αναβαθμιστούν σε αυτήν, ο ομιλητής Dr. Wang απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απλά και ξεκάθαρα: τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro ΔΕΝ θα διαθέτουν προεγκατεστημένα τα Google Play Services!

Αυτό σημαίνει ότι ξεχνάμε τα Google Play, Gmail, YouTube, Google Maps κλπ., αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να τα προσθέσει ο χρήστης αφότου αγοράσει τη συσκευή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάποιον που θέλει να προσθέσει τα Google Play Services με πλάγιο τρόπο", αλλά προφανώς αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους και ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως selling point για τα Huawei Mate 30. Επιπλέον, ο κ. Dr. Wang, διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν στην παρούσα φάση το HarmonyOS για smartphones, αλλά στοχεύουν σε συσκευές IoT.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Από τις συζητήσεις που είχαμε στο Βερολίνο με ανθρώπους της Huawei, η γενική εικόνα είναι ότι προετοιμάζουν εντατικά την έκδοση του HarmonyOS για να είναι απολύτως έτοιμη την ερχόμενη Άνοιξη για τη σειρά Huawei P40. Προσέξτε, όμως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος της Huawei είναι να χρησιμοποιήσει το Android OS ευελπιστώντας πως θα βρεθεί λύση μέσα στους επόμενους μήνες με τις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, τότε θα έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση του HarmonyOS για την οποία, μάλιστα, τονίζουν ότι είναι πολύ πιο ασφαλής και γρήγορη από το Android OS. Μη ξεχνάτε ότι η Huawei ετοιμάζει και τη δική της υπηρεσία χαρτών, άρα μπορεί να καλύψει και αυτήν την ανάγκη.

Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση της 19ης Σεπτεμβρίου και τις δηλώσεις του CEO της Huawei, κ. Richard Yu.

Loading