Η Huawei δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει δεδομένα χρηστών στην Κινεζική κυβέρνηση

Μετά από αρκετές εβδομάδες συνεχών χτυπημάτων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της σφαίρας επιρροής τους, το κλίμα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αντιστρέφεται για τη Huawei. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε πιο "μαλακές" δηλώσεις από αξιωματούχους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να τάσσεται υπέρ της χρήσης του εξοπλισμού της κινέζικης εταιρείας.

Σε συζητήσεις που είχαμε με ανθρώπους της Huawei στο MWC 2019 για αυτήν την κόντρα, ήταν λογικό να μην έχουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν, ωστόσο, η αίσθηση είναι πως η Huawei βρίσκεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους στην τεχνολογία 5G και θα είναι τεράστιο πλήγμα για όποιον την απορρίψει (ειδικά η Ευρώπη).

Με δεδομένο ότι πλέον η φωτιά για τα δίκτυα 5G έχει ανάψει για τα καλά (σχεδόν το 75% της έκθεσης ασχολείται με αυτά, τις δυνατότητες και τις εφαρμογές τους), διακυβεύονται πολλά....δισεκατομμύρια σε περίπτωση που κάποιος μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα πράγματα θα ηρεμήσουν και όλοι θα κοιτάξουν το κοινό συμφέρον.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις που διατηρούν πολλές χώρες για την αξιοπιστία της Huawei, τουλάχιστον στο ζήτημα που τη θέλει να συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση για συλλογή πληροφοριών από τους χρήστες, τα πράγματα είναι απλά: δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι έχει συμβεί το παραμικρό!

Επάνω σε αυτό να αναφέρουμε και τις δηλώσεις του προέδρου της Huawei, κ. Liang Hua, στο δίκτυο Bloomberg, όπου τόνισε πως η εταιρεία δεν έχει καμία νομική υποχρέωση στην κυβέρνηση της Κίνας για να κατασκοπεύει άλλες χώρες ή να ανοίγει "κερκόπορτες" που παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών. Αυτό σημαίνει τόσο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει backdoors, όπως και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση ακόμη και αν της ζητηθεί.

Στο τελευταίο πρόσθεσε, επίσης, ότι ουδέποτε έλαβε αίτημα για κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση της Κίνας και σημείωσε πως η Huawei είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με εξαιρετικό ιστορικό στην κυβερνοασφάλεια, γι' αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί το παραμικρό που να αφορά διαρροές ή κενά ασφαλείας που ενδεχομένως θα άφηναν εκτεθειμένα τα δεδομένα των χρηστών.

Γυρίζει ο τροχός σιγά σιγά...

Loading