Huawei Watch GT 2e Review

Πέρασαν αρκετές εβδομάδες καθημερινής χρήσης του Huawei Watch GT 2e και πλέον μπορώ να μιλήσω με ασφάλεια για τις δικές μου εμπειρίες με την τελευταία πρόταση της εταιρείας στην κατηγορίας των smartwatches, στην οποία είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει πολλές προσθήκες τους τελευταίους μήνες από πολλούς κατασκευαστές.

Το Huawei Watch GT 2e λανσαρίστηκε από την κινέζικη εταιρεία ως μία επιλογή για όσους την ψάχνουν αρκετά με το fitness, αλλά δεν επιθυμούν να ξοδέψουν τα σαφώς πολύ περισσότερα χρήματα που ζητούν άλλες εταιρείες και παράλληλα δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στο αισθητικό σκέλος. Με μια πρώτη ματιά, το Huawei Watch GT 2e είναι εμφανές πως δεν στερείται ομορφιάς, παρά το πλαστικό λουράκι, γι’ αυτό εστίασα περισσότερο στις λειτουργίες που αφορούν το fitness.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Huawei Watch GT 2e θα θυμίσει στους γνώστες της κατηγορίας τα αντίστοιχα fitness smartwatches της Garmin (με ρώτησαν αρκετές φορές ποιο μοντέλο Garmin είναι). Διαθέτει στρόγγυλη οθόνη AMOLED μεγέθους 1.39’’ με νέο σχεδιασμό στο καντράν όπου κουμπώνει σταθερά επάνω του το πλαστικό λουράκι (μπορείς να αλλάξεις εάν το επιθυμείς), με το τελευταίο να διαθέτει τρύπες για να περνά ο αέρας και να παραμένει στεγνό όσο γίνεται το σημείο επαφής μεταξύ δέρματος και αισθητήρων. Δένεται σταθερά στο χέρι και σε καμία περίπτωση δεν το νιώθεις να μετακινείται, ακόμη και όταν κολυμπάς στη θάλασσα, όταν τρέχεις ή όταν βγάζεις το χέρι από το παράθυρο σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο.

Στη δεξιά πλευρά του καντράν υπάρχουν τα καθιερωμένα δύο κουμπιά για πρόσβαση στις λειτουργίες της συσκευής και στο πίσω μέρος βρίσκονται οι αισθητήρες για τη μέτρηση του καρδιακού παλμού, του stress και του ποσοστού οξυγόνου στο αίμα (περισσότερα για αυτά παρακάτω).

huawei-watch-gt-2e-techgear-review-12.jpg

Λογισμικό και απόδοση

Για ακόμα μία φορά η Huawei επιλέγει το δικό της LiteOS αντί του Wear OS, μια απόφαση που δεν είναι απαραίτητα κακή. Υπάρχουν πάρα πολλά fitness modes, δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής (με σύνδεση Bluetooth ακουστικών στο ρολόι), δυνατότητα διαρκούς καταμέτρησης του καρδιακού παλμού, ενότητα με ασκήσεις αναπνοής, καταγραφή του ύπνου, μέτρηση των επιπέδων stress και οξυγόνου στο αίμα, βαρόμετρο, πυξίδα, καιρός, χρονόμετρο, ξυπνητήρι, λειτουργία εντοπισμού του smartphone, δυνατότητα να αλλάζεις τα watch faces (και μέσα από την εφαρμογή Huawei Health) και δυνατότητα χρήσης του ως κλείστρο για την κάμερα του smartphone ώστε να βγάζεις φωτογραφίες από απόσταση.

Δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάποιες από τις προαναφερθείσες εφαρμογές, παρόλα αυτά, θεωρώ ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του μέσου χρήστη, ειδικά σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Οι αισθητήρες λειτουργούν άψογα όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά στο κομμάτι του fitness παρατήρησα αρκετά θεματάκια που δεν με άφησαν ικανοποιημένο.

Μετά από αρκετές προπονήσεις (περισσότερες από 20 τον τελευταίο μήνα) που περιλαμβάνουν πλειομετρικές ασκήσεις, άρση βαρών, gymnastics, τρέξιμο και κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα, το Huawei Watch GT 2e εμφάνισε εξώφθαλμες αποκλίσεις στην καταμέτρηση του καρδιακού παλμού. Στην αρχική θεώρησα ότι δεν είχα τοποθετήσει σωστά το ρολόι στον καρπό μου, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσα πως η εφίδρωση “τρελαίνει” την καταγραφή του καρδιακού παλμού.

Όσοι έχετε κάνει συνδυαστικές προπονήσεις Cross Training γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει μέσα σε αυτά τα 10-15 λεπτά που τα δίνεις όλα, ειδικά στα προγράμματα που περιλαμβάνουν εναλλαγές από βάρη σε gymnastics και τρέξιμο. Οι παλμοί βαράνε κόκκινο και η ανάσα δεν φτάνει. Ε, λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις κρατώντας τα δάχτυλα μου στο λαιμό μετρούσα πάνω από 180 παλμούς χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρόλα αυτά, το Huawei Watch GT 2e μου έδειχνε…105! Δεν μιλάμε για μικρή απόκλιση που είναι αναμενόμενη και αποδεκτή, αλλά για τη διαφορά “σε λίγο θα πεθάνω” με “κοροϊδεύω στην προπόνηση”.

huawei-watch-gt-2e-techgear-review-5.jpg

Τα ίδια παρατήρησα και σε κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα καταγράφει “χεριές” (αναγνωρίζει μάλιστα και με τι στυλ κολυμπάς με μεγάλη ακρίβεια), θερμίδες και απόσταση, στο θέμα των παλμών παρατήρησα και πάλι μεγάλη απόκλιση. Σε ένα κλασικό χαλαρωτικό session 500m ελεύθερο με διαλείμματα, κοινώς ξεμούδιασμα, είχε στιγμές που εμφάνιζε τους παλμούς στο 195 (ναι, αυτό συνέβη μόλις εχτές), ενώ σε έντονη προσπάθεια για να βγάλω όσες πιο πολλές πεταλούδες μπορούσα οι παλμοί φαινόταν στους 100-110.

Ειλικρινά, δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη μετά από τόσο καιρό για ποιο λόγο δεν λειτουργεί σωστά ο αισθητήρας καρδιακού παλμού όταν τον χρειάζεσαι σε πραγματικές συνθήκες προπόνησης. Όλες οι υπόλοιπες καταγραφές είναι σωστές, χάριν στην επικοινωνία με το GPS (π.χ. απόσταση), αλλά το θεωρώ μεγάλο foul από τη στιγμή που προωθείται ως ένα fitness smartwatch.

Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα (SpO2) για να είμαι ειλικρινής δεν είχα κάποιο άλλο οξύμετρο στη διάθεση μου ώστε να πραγματοποιήσω σύγκριση. Θεωρώ ότι λειτουργεί σωστά, άλλωστε ούτε 40 δεν είμαι ακόμα για να δω ποσοστά μικρότερα του 98-99%.

Επίσης, να σημειώσω ότι έχει αφαιρεθεί το μικρόφωνο, επομένως, δεν μπορείς να απαντάς στις κλήσεις από το Huawei Watch GT 2e παρά μόνο να βλέπεις ποιος καλεί και να τον “γειώνεις”. Το σύστημα ειδοποιήσεων λειτουργεί άψογα για να παρακολουθείς εισερχόμενα emails, μηνύματα από διάφορες υπηρεσίες messaging κλπ.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι μπορείς να αποθηκεύσεις έως 500 τραγούδια απευθείας στο Watch GT 2e (δυστυχώς μέσα από την εφαρμογή Huawei Health του συνδεδεμένου smartphone και έπειτα με αποστολή μέσω Bluetooth), για να βγαίνεις για τρέξιμο φορώντας μόνο τα ακουστικά και το ρολόι σου. Σίγουρα μια πολύ καλή λύση.

huawei-watch-gt-2e-techgear-review-21.jpg

Αυτονομία

Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά σε ένα ακόμη smartwatch της εταιρείας. Η χρήση επεξεργαστή Kirin A1 με την έξυπνη διαχείριση των πόρων του συστήματος επιτρέπει τη χρήση του Huawei Watch GT 2e με ενεργοποιημένα τα πάντα όλα (που έλεγε κι ο Αλέφαντος) σου βγάζει τουλάχιστον 10 ημέρες με μία φόρτιση, ενώ για τους πιο συντηρητικούς χρήστες μπορεί να φτάσει έως και τις 2 εβδομάδες.

Επίλογος

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για το Huawei Watch GT 2e. Από τη μία δεν το έχω βγάλει από το χέρι μου εδώ και πολλές εβδομάδες, το χρησιμοποιώ σε κάθε προπόνηση, παρακολουθώ την “πρόοδο” μου μέσα από τις εφαρμογές του, ακούω μουσική, βλέπω ειδοποιήσεις κλπ. Είναι όμορφο και άνετο, διαθέτει μεγάλη αυτονομία και αξίζει τα λεφτά του.

Η ένσταση μου, ωστόσο, αφορά καθαρά το κομμάτι του fitness. Όπως εξήγησα και προηγουμένως, εάν δεν έμπαινε από τη Huawei η ταμπέλα του “fitness smartwatch” θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Καταλήγω, ωστόσο, μετά από δοκιμές σε αρκετά smartwatches, ότι εάν θέλεις πραγματικά αποτελεσματική καταγραφή για το fitness, τότε θα πρέπει να στραφείς σε πολύ πιο ακριβές λύσεις (που επίσης εμφανίζουν αποκλίσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό) ή να χρησιμοποιήσεις chest strap.

Loading