Ερευνητές ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν το πρώτο υβριδικό έμβρυο (χίμαιρα) ανθρώπου - μαϊμούς

Μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο υβριδικό έμβρυο (χίμαιρα) ανθρώπου-μαΐμούς σε εργαστήριο της Κίνας (προφανώς για να αποφύγουν νομικά θέματα), το οποίο ήταν βιώσιμο και θα μπορούσε να κυηθεί κανονικά.

Η δημιουργία έγινε με γενετική τροποποίηση του εμβρύου της μαϊμούς έτσι ώστε να απενεργοποιήσουν τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη οργάνων. Στη συνέχεια προχώρησαν σε έγχυση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων μέσα στο έμβρυο, τα οποία έχουν την ικανότητα να σχηματίσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού. Η διαδικασία ήταν επιτυχημένη, αλλά αποφάσισαν να διακόψουν την κύηση μετά από 14 ημέρες, το κρίσιμο σημείο που είχαν ορίσει, διότι το υβριδικό έμβρυο δεν θα μπορούσε να αναπτύξει κεντρικό νευρικό σύστημα. Χαρακτηρίζουν, πάντως, τη δουλειά τους ιδιαίτερα σημαντική έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα ζώα για να παράγουν ανθρώπινα μοσχεύματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Juan Carlos Izpisúa Belmonte, ο οποίος είχε αναλάβει και τη δημιουργία του πρώτου υβριδίου ανθρώπου - χοίρου το 2017 (με μικρότερη επιτυχία),

Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν συμμετείχαν ιδιαίτερα στη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου. Ουσιαστικά, χρησιμοποιήσαμε τότε 1 ανθρώπινο κύτταρο για κάθε 100.000 κύτταρα χοίρου. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε με είδη που διαθέτουν γονιδίωμα πιο κοντινό σε αυτό του ανθρώπου, όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. μαϊμούδες).

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν σοβαροί ηθικοί φραγμοί για τη δουλειά τους, αλλά ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν στο μέλλον να αναπτύξουν ανθρώπινα όργανα για μεταμόσχευση, όπως καρδιά, πάγκρεας και μάτια.

[via]

Loading