Η αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, ενισχυμένη από την επέκταση των data centers και τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, επαναφέρει το ενδιαφέρον για τις πυρηνικές τεχνολογίες ως μια αξιόπιστη και χαμηλών εκπομπών λύση παραγωγής ενέργειας. Όμως, ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας είναι οι μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες κατασκευής των αντιδραστήρων. Σε αυτό το πλαίσιο, μία καινοτόμος σύμπραξη έρχεται να προτείνει έναν εντελώς νέο δρόμο, βασισμένο στη συνδυαστική δύναμη της πυρηνικής μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Η συνεργασία αυτή φέρνει κοντά δύο μεγάλους παίκτες στους τομείς τους: τη Westinghouse Electric Company και την Google Cloud. Στόχος τους είναι η χρήση προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της διαδικασίας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων. Δεν πρόκειται απλώς για παροχή τεχνολογίας ή υποδομής cloud, αλλά για μια εις βάθος ενοποίηση τεχνογνωσίας και εργαλείων από τους δύο οργανισμούς.
Στην καρδιά αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκονται δύο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της Westinghouse, με τα ονόματα HiVE και Bertha, τα οποία συνεργάζονται πλέον στενά με τις κορυφαίες λύσεις της Google Cloud, όπως το Vertex AI, το Gemini και το BigQuery. Το HiVE είναι μια παραγωγική AI πλατφόρμα που έχει εκπαιδευτεί με βάση δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την εμπειρία 75 και πλέον ετών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας – μια τεράστια δεξαμενή γνώσης που θεωρείται ανεκτίμητη. Από την άλλη, το Bertha –που φέρει το όνομα της πρώτης γυναίκας μηχανικού της Westinghouse, Bertha Lamme– είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) σχεδιασμένο για την υποστήριξη κάθε σταδίου του κύκλου ζωής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.
Τα συστήματα αυτά αξιοποιούν τις δυνατότητες της Google, όπως η πλατφόρμα Vertex AI για την ανάπτυξη μοντέλων machine learning, το Gemini για σύνθετη παραγωγή περιεχομένου και το BigQuery για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Η πρώτη πρακτική εφαρμογή της συνεργασίας αυτής αφορά τον AP1000R, έναν προηγμένο, ήδη πιστοποιημένο, αρθρωτό αντιδραστήρα της Westinghouse που είναι έτοιμος για κατασκευή. Ο ρόλος της AI είναι να δημιουργεί και να βελτιστοποιεί αυτόνομα "modular work packages", δηλαδή ολοκληρωμένα πακέτα εργασιών που μπορούν να εφαρμοστούν με επαναληψιμότητα και ακρίβεια, απλοποιώντας δραστικά μια κατά τα άλλα χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης έχει ήδη επιβεβαιωθεί μέσω ενός επιτυχημένου proof of concept, δηλαδή μιας πιλοτικής δοκιμής, που απέδειξε τη βιωσιμότητα της ιδέας. Σύμφωνα με τον Dan Sumner, προσωρινό CEO της Westinghouse, η συνεργασία αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων μονάδων AP1000R, ενώ παράλληλα προσφέρει τεχνολογικές λύσεις που αναμένεται να αναβαθμίσουν τόσο τη φάση της κατασκευής όσο και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Από την πλευρά της Google Cloud, ο Kyle Jessen χαρακτήρισε τη συνεργασία ως ένα βήμα προς ένα πιο έξυπνο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην πυρηνική ενέργεια δεν περιορίζεται στην ταχύτητα, αλλά επεκτείνεται και στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα των διαδικασιών.
Παρόλο που η στρατηγική αυτή παρουσιάζει πολλές υποσχέσεις και προοπτικές, ένα σημαντικό ερωτηματικό παραμένει ανοιχτό: ούτε η Google ούτε η Westinghouse έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών σε βιομηχανική κλίμακα. Επομένως, αν και η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη, ο χρόνος υλοποίησης παραμένει προς το παρόν ασαφής.
Η σύμπραξη αυτή αποτελεί πάντως μια ηχηρή ένδειξη ότι η μετάβαση σε πιο "έξυπνες" μορφές ενέργειας περνά πλέον και από τη συνεργασία ανάμεσα στην τεχνολογία των αλγορίθμων και την επιστήμη των ατόμων. Ένας δρόμος που ίσως τελικά αποδειχθεί καθοριστικός για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη.
[via]