Η απώλεια οσμής και γεύσης ίσως είναι πολύ πρώιμα συμπτώματα για τον κορωνοϊό

Η έγκαιρη διάγνωση ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και νοσεί από COVID-19 μπορεί να γίνει όχι μόνο με κάποια εργαστηριακή εξέταση, αλλά και από την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων στους ασθενείς. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως από τον ΠΟΥ τα εξής: ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο σώμα, πονόλαιμος, διάρροια, ναυτία και ρινική καταρροή.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν αναφορές ότι η πλειοψηφία των ασθενών παρουσιάζει από τις πρώτες ημέρες δύο συμπτώματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί επίσημα από τον ΠΟΥ: την απώλεια οσμής και γεύσης. Όπως αναφέρει το NJ.com, μερικοί ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και τα μόνο συμπτώματα που είχαν ήταν τα δύο προαναφερθέντα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία ΩΡΛ, αυξάνουν παγκοσμίως οι αναφορές που σχετίζουν την ανοσμία και τη δυσγευσία με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικά η ανοσμία έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό χωρίς να έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα. Δική μας πρόταση είναι να προστεθούν αυτά τα συμπτώματα στη λίστα του ΠΟΥ.

Οι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μυρίσουν τίποτα, ενώ όλα τα φαγητά τους φαίνονται σαν “χαρτόνι”. Το πρόβλημα, όμως, κυρίως με την ανοσμία είναι ότι συνδέεται με πολλές αλλεργίες που αυτήν την εποχή ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Ένα ακόμη σύμπτωμα που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη της ασθένειας COVID-19 είναι τα κόκκινα μάτια. Από αναφορές που έρχονται από το Seattle στις ΗΠΑ, σε όλους τους ασθενείς το εξωτερικό μέρος των ματιών είναι κόκκινο (όχι το λευκό περιμετρικά της κόρης) και κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν θετικοί με μοναδικό σύμπτωμα τα κόκκινα μάτια.

Αντιλαμβάνεστε ότι όσο περνά ο καιρός, όσο μεγαλώνει η μάζα ανθρώπων που εξετάζεται και όσο, δυστυχώς, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο περισσότερα θα είναι τα δεδομένα στα χέρια των ερευνητών για να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Medium.

[via]

Loading