Η Apple παρουσιάζει επίσημα τα πρώτα Macbook με δικό της επεξεργαστή!

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο τα πρώτα Macbook με δικό της επεξεργαστή Apple Silicon, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή τόσο για την ίδια, όσο και για την κατηγορία των laptops γενικότερα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά ο πρώτος επεξεργαστής της εταιρείας με ονομασία M1, τον πρώτο κατασκευασμένο σε κλίμακα 5nm με octa-core CPU που περιλαμβάνει 4x πυρήνες υψηλής απόδοσης, για τους οποίους η Apple ισχυρίζεται πως είναι οι ταχύτεροι στον κόσμο με τεράστια διαφορά απόδοσης από τον δεύτερο και πολύ χαμηλότερη κατανάλωση.

apple-silicon-m1-4.jpg

Στο ίδιο chipset βρίσκεται ενσωματωμένη η GPU της εταιρείας που περιλαμβάνει επίσης 8 πυρήνες και η εταιρεία κάνει λόγο για την ταχύτερη ενσωματωμένη GPU στον κόσμο που προσφέρει διπλάσια απόδοση στο 1/3 της κατανάλωσης από τη δεύτερη. Επίσης, έχει τοποθετηθεί νέος επεξεργαστής ασφαλείας και 16 πύρηνη NPU για διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Αν κάτι χαρακτηρίζει απόλυτα την Apple είναι το γεγονός ότι αναπτύσσει τα δικά της λειτουργικά συστήματα επάνω στο hardware που κατασκευάζει. Το ζούμε εδώ και χρόνια στα iPhone, ήρθε η ώρα να το ζήσουμε και στα Mac με την αρχή να γίνεται από την έκδοση macOS Big Sur. Η εταιρεία αναφέρει τρομερές βελτιώσεις σε ταχύτητα, επιδόσεις, ασφάλεια και κατανάλωση ενέργειας, και φυσικά όλες οι εφαρμογές της είναι βελτιστοποιημένες για να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του επεξεργαστή Μ1.

Για όσους ανησυχούν σε θέματα συμβατότητας, η Apple μίλησε για τις Universal Apps που ουσιαστικά εξασφαλίζουν στους developers πως οι εφαρμογές τους θα τρέχουν κανονικά σε Intel-based και Apple Silicon-based Mac. Το πλεονέκτημα, ωστόσο, των νέων Mac με επεξεργαστή Apple Silicon είναι η native υποστήριξη όλων των εφαρμογών του iOS, με αποτέλεσμα να έχεις πρόσβαση σε οτιδήποτε χρησιμοποιείς σε iPhone και iPad!

new-macbook-air-apple-silicon-2.jpg

Το πρώτο Mac με επεξεργαστή M1 είναι το νέο MacBook Air 13'' που σύμφωνα με την Apple είναι ταχύτερο από το 98% των PC laptops που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο. Η εταιρεία αναφέρει 3.5x φορές καλύτερη απόδοση σε CPU, 5x φορές ταχύτερα γραφικά, 2x φορές ταχύτερο SSD, απόλυτη ησυχία (δεν διαθέτει ανεμιστήρα) και αυτονομία για 15 ώρες σερφάρισμα. Η τιμή του ξεκινά από τα $999.

mac-mini2020.jpg

Δεύτερο προϊόν με επεξεργαστή M1 είναι το νέο Mac Mini, το οποίο προσφέρει 5x μεγαλύτερη ταχύτητα από το κορυφαίο σε πωλήσεις PC desktop της τελευταίας χρονιάς. Η Apple αναφέρει 3x βελτίωση στην απόδοση της CPU, 6x βελτίωση στην απόδοση των γραφικών, υποδοχές Thunderbolt / USB 4, αθόρυβη λειτουργία και 60% μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ η τιμή του ξεκινά από τα $699, δηλαδή $100 λιγότερα από την προηγούμενη γενιά.

new-macbook-pro-1.jpg

Κερασάκι στην τούρτα, το νέο MacBook Pro 13’’ με Touch ID, 2.8x φορές ταχύτερη CPU, 5x ταχύτερα γραφικά, προηγμένο σύστημα ψύξης, τρία μικρόφωνα και τη μεγαλύτερη αυτονομία που έχουμε δει ποτέ σε MacBook, αφού η Apple κάνει λόγο για 17 ώρες σερφάρισμα. Η τιμή του ξεκινά από τα $1299.

new-macbook-pro.jpg

Τα νέα MacBook Air 13’’, MacBook Pro 13’’ και Mac mini θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από σήμερα και η διανομή τους ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα! Το macOS Big Sur θα είναι διαθέσιμο από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading