Η ΕΕ ετοιμάζει πανευρωπαϊκή εφαρμογή για την παρακολούθηση του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους για να παρακολουθήσει και να περιορίσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού στη γηραιά ήπειρο. Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε για τη συμφωνία με τους μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να παραδίδουν τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών, ενώ τώρα μαθαίνουμε ότι έχει πρόθεση να δημιουργήσει μια ενιαία εφαρμογή για όλα τα κράτη-μέλη της.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη κυκλοφορήσει αντίστοιχες εφαρμογές για να λαμβάνουν ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας από τους παρόχους τους, παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ - EDPS) εκφράζει το φόβο πως αυτή η “κατακερματισμένη” προσέγγιση είναι λιγότερο αποτελεσματική από μια ενιαία εφαρμογή για όλη την Ευρώπη.

Με την ταχύτητα που εξελίσσεται η πανδημία, η χρήση αυτών των εφαρμογών αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες και γι’ αυτό το ΕΣΠΔ θα πιέσει για τη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής εφαρμογής που θα διασφαλίζει ότι η συλλογή των δεδομένων τοποθεσίας γίνεται ανώνυμα και σύμφωνα με τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΕΣΠΔ, κ. Wojciech Wiewiorowski, σε επιστολή του στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις:

Το ΕΣΠΔ γνωρίζει ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν έτοιμες ή βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης εφαρμογών που ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με διάφορους τρόπους. Η χρήση προσωρινών στιγμάτων και της τεχνολογίας Bluetooth για την ιχνηλάτηση των επαφών φαίνεται ότι είναι ο κατάλληλος δρόμος για να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα των πολιτών με αποτελεσματικότητα.
Δεδομένων αυτών των διαφοροποιήσεων, το ΕΣΠΔ προτείνει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής mobile εφαρμογής για την παρακολούθηση του COVID-19, συντονισμένης από την ΕΕ. Ιδανικά, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχή.

Αναμένεται ότι τα πράγματα θα τρέξουν πολύ γρήγορα για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

[via]

Loading