Η Google κάνει all-in στην AI για την αναζήτηση
Η Google ανακοίνωσε σημαντικές εξελίξεις στην εμπειρία αναζήτησης, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη δημιουργία ενός πιο έξυπνου, δυναμικού και χρήσιμου περιβάλλοντος για τον χρήστη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου Google I/O, παρουσιάστηκαν οι νεότερες δυνατότητες του AI Mode και των AI Overviews, επισημαίνοντας τη ριζική αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το Google Search.
Η αρχή έγινε το 2023, όταν η Google λάνσαρε τα AI Overviews, μια λειτουργία που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή περιεκτικών απαντήσεων, εμπλουτισμένων με συνδέσμους προς το διαδίκτυο. Η επιτυχία αυτής της λειτουργίας ήταν τέτοια που θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες κυκλοφορίες των τελευταίων δέκα ετών. Η χρήση της Αναζήτησης αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10% σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, γεγονός που δείχνει ότι οι χρήστες όχι μόνο ικανοποιούνται από τα αποτελέσματα, αλλά και επιστρέφουν για πιο σύνθετες και μακροσκελείς ερωτήσεις.
Συνεχίζοντας σε αυτό το μονοπάτι, η Google παρουσίασε το AI Mode, έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με το Google Search, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ευρύτερη διάθεση στις ΗΠΑ, χωρίς την ανάγκη συμμετοχής σε δοκιμαστικά προγράμματα (Labs). Το AI Mode προσφέρει πιο προηγμένη λογική επεξεργασία, δυνατότητα πολυτροπικής αναζήτησης (συνδυάζοντας κείμενο, εικόνες, φωνή), αλλά και δυνατότητα διαλόγου με συνέχεια ερωτήσεων. Η καρδιά της τεχνολογίας είναι η τεχνική query fan-out, η οποία διασπά κάθε ερώτηση σε υποερωτήματα και εκτελεί ταυτόχρονα πολλαπλές αναζητήσεις, προσφέροντας έτσι πολύ πιο εκτεταμένα και συναφή αποτελέσματα.
Το AI Mode αποτελεί επίσης το πεδίο εφαρμογής των πιο προηγμένων δυνατοτήτων του μοντέλου Gemini 2.5, του πιο εξελιγμένου AI μοντέλου της Google. Πρόκειται για το μέλλον της Αναζήτησης, καθώς τα εργαλεία που αναπτύσσονται και δοκιμάζονται στο “AI Mode” σταδιακά θα ενσωματωθούν στον βασικό κορμό της εμπειρίας Αναζήτησης.
Μια από τις σημαντικές προσθήκες είναι το Deep Search, το οποίο αναλαμβάνει να κάνει βαθύτερη ερευνητική εργασία για λογαριασμό του χρήστη. Μέσω εκατοντάδων αναζητήσεων και διασταύρωσης πληροφοριών, μπορεί να δημιουργήσει τεκμηριωμένες αναφορές σε ελάχιστο χρόνο, προσφέροντας εξοικονόμηση ωρών μελέτης.
Η Google εξελίσσει και την πολυτροπική εμπειρία μέσω της λειτουργίας Search Live, η οποία ενσωματώνει δυνατότητες του Project Astra. Ο χρήστης μπορεί να συνομιλεί ζωντανά με το Google Search χρησιμοποιώντας την κάμερά του, κάνοντας ερωτήσεις για ό,τι βλέπει, ενώ η πλατφόρμα απαντά με επεξηγήσεις, προτάσεις και πηγές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι «πρακτικές» λειτουργίες του AI Mode. Μέσω του Project Mariner, η Google ενσωματώνει «πρακτική ευφυΐα» (agentic capabilities) που βοηθά τον χρήστη να ολοκληρώνει ενέργειες, όπως η αγορά εισιτηρίων ή η κράτηση σε εστιατόρια. Το σύστημα κάνει την έρευνα, συγκρίνει τιμές και διαθεσιμότητα, και παρουσιάζει τις καλύτερες επιλογές, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Η εμπειρία αγορών με την τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνεται επίσης. Το AI Mode συνδυάζει τη μηχανή Shopping Graph με το μοντέλο Gemini για να προτείνει προϊόντα με βάση τις ανάγκες και το γούστο του χρήστη. Επιπλέον, επιτρέπει την εικονική δοκιμή ρούχων με χρήση μίας μόνο φωτογραφίας και μπορεί να αναλάβει την ολοκλήρωση της αγοράς όταν εντοπιστεί η κατάλληλη τιμή.
Για ακόμη πιο εξατομικευμένες προτάσεις, το AI Mode θα λαμβάνει υπόψη το προσωπικό ιστορικό αναζητήσεων και, με συγκατάθεση του χρήστη, θα συνδέεται με άλλες εφαρμογές της Google, όπως το Gmail. Έτσι, μπορεί να προτείνει δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εστιατόρια με βάση ταξιδιωτικά δεδομένα ή προηγούμενες κρατήσεις.
Τέλος, η Google δίνει έμφαση και στην οπτικοποίηση δεδομένων. Όταν πρόκειται για πολύπλοκα σύνολα αριθμών, το AI Mode μπορεί να δημιουργεί εξατομικευμένα διαγράμματα και γραφήματα, προσφέροντας απαντήσεις με δυναμικό και κατανοητό τρόπο, με πρώτες εφαρμογές στον αθλητισμό και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.
Όλες οι νέες λειτουργίες του AI Mode ξεκίνησαν να διατίθενται στις ΗΠΑ, με περαιτέρω δυνατότητες να έρχονται σύντομα μέσω του προγράμματος Labs.
[via]