Η Ιαπωνία ετοιμάζεται για μια ιστορική προσελήνωση υψηλότατης ακρίβειας

Τα Χριστούγεννα επεφύλασσαν ένα σημαντικό επίτευγμα για το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM, το οποίο εισήλθε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) έχει το παρατσούκλι "Moon Sniper" επειδή σχεδιάστηκε για να προσγειώνεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από έναν συγκεκριμένο στόχο. Και, με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα τώρα, το SLIM φαίνεται ότι θα πραγματοποιήσει προσελήνωση μέσα στον επόμενο μήνα.

Αν το διαστημικό σκάφος προσεδαφιστεί με επιτυχία, η Ιαπωνία θα γίνει μόλις η πέμπτη χώρα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Προς το παρόν, μόνο τέσσερα έθνη έχουν πετύχει αυτό το κατόρθωμα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και πιο πρόσφατα της Ινδίας με το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3.

Το νεότερο σκάφος της Ιαπωνίας απογειώθηκε τον Σεπτέμβριο και συνέχισε το ταξίδι του στη Σελήνη χωρίς πολλές φανφάρες. Ωστόσο, τώρα που έχει εισέλθει σε σεληνιακή τροχιά, τα πράγματα πρόκειται να αναθερμανθούν, καθώς η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) προετοιμάζει τις διαδικασίες προσεδάφισης του SLIM που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου 2024 γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ιαπωνίας.

Αναμένεται ότι θα χρειαστούν μόνο 20 λεπτά για την προσεδάφιση του σκάφους στην επιφάνεια, οπότε ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί ότι προσεδαφίσεις υψηλής ακρίβειας αυτού του τύπου είναι δυνατές στη Σελήνη. Το σκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με επιστημονικά όργανα, όπως ένας σφαιρικός ανιχνευτής που επιτρέπει στους αστρονόμους να ερευνήσουν την επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτό που κάνει το SLIM να ξεχωρίζει τόσο πολύ, ωστόσο, είναι η υψηλή ακρίβεια των κινήσεων του. Μέχρι τώρα, το περιθώριο σφάλματος ήταν συχνά 10 και πλέον χιλιόμετρα για τις σεληνιακές προσεδαφίσεις. Ωστόσο, η τελευταία προσπάθεια της JAXA θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι δυνατή η προσεδάφιση με περιθώριο σφάλματος μόλις 100 μέτρων, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατο.

Φυσικά, η πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος δεν θα είναι μικρό κατόρθωμα, και η προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια είναι εξαιρετικά δύσκολη από μόνη της λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας. Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο ιαπωνικό σκάφος SLIM μόλις έρθει η 20η Ιανουαρίου 2024. Η Ιαπωνία αναμένεται επίσης να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στη Σελήνη αργότερα μέσα στη δεκαετία με μία από τις αποστολές Artemis της NASA.

[via]

Loading