Η Κίνα απαγορεύει τα chips των Intel και AMD στους κυβερνητικούς υπολογιστές

Η Κίνα θέσπισε τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη χρήση αμερικανικών επεξεργαστών της Intel και της AMD. Οι νέοι κανόνες θέλουν επίσης να μπλοκάρουν το Microsoft Windows και άλλα ξένα προϊόντα βάσεων δεδομένων υπέρ των εγχώριων λύσεων, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Financial Times.

Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες πάνω από το επίπεδο του δήμου θα πρέπει να διαθέτουν υπολογιστές και servers με hardware που θεωρείται "ασφαλές και αξιόπιστο". Ο κατάλογος του εγκεκριμένου hardware περιλαμβάνει chips από τη Huawei και τη Phytium, οι οποίες έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και στις δύο εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών. Σύμφωνα με την FT, το 27% του τζίρου των 53 δισ. δολαρίων της Intel ήταν στην Κίνα, ενώ αυτό της AMD ήταν το 15% των 23 δισ. δολαρίων του τζίρου της. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν καμία πληροφορία για το πόσα chips χρησιμοποιούνται πραγματικά στον κυβερνητικό τομέα.

Κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση της Κίνας είναι αντίποινα στην απαγόρευση των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών να συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρείες, ενώ μπλόκαρε και την Nvidia από την πώληση επεξεργαστών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν όλους τους μεγάλους παίκτες στον σχεδιασμό επεξεργαστών τσιπ, μαζί με την Ιαπωνία και την Ολλανδία, αλλά κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei, η Xiaomi και η Oppo αναπτύσσουν ήδη τις δικές τους λύσεις. Και προβλέπεται χαμούλης...

[via]

Loading