Η Κίνα εκτοξεύει τέσσερις άκρως απόρρητους δορυφόρους

Η Κίνα εντείνει τις διαστημικές της δραστηριότητες, με μια σειρά από άκρως απόρρητες εκτοξεύσεις που έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στις ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο του 2025, τέσσερις δορυφόροι με μυστηριώδη χαρακτήρα έχουν τεθεί σε γεωστατική τροχιά, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του Πενταγώνου. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στην αισθητική: κάθε αποστολή συνοδεύεται από ένα διακριτικό έμβλημα εμπνευσμένο από τις τέσσερις θεότητες του βουδισμού, γνωστές ως «ουράνιοι βασιλείς».

Τα νέα εμβλήματα, με έντονη καλλιτεχνική απόδοση και απομάκρυνση από τον τυπικό, φορμαλιστικό σχεδιασμό παλαιότερων κινεζικών αποστολών, προκάλεσαν εντύπωση. Οι θεότητες αυτές – Duōwén, Zēngzhǎng, Chíguó και Guăngmù – παραδοσιακά προστατεύουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και θεωρούνται φύλακες των βουδιστικών διδαχών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τα ονόματα των δορυφόρων ως μεταφορές για τις δυνατότητές τους, όπως παρακολούθηση, καταγραφή σημάτων και έγκαιρη προειδοποίηση για πυραυλικές επιθέσεις.

Οι τέσσερις δορυφόροι, με κωδική ονομασία Tongxin Jishu Shiyan (TJS), εκτοξεύθηκαν με διαφορετικούς κινεζικούς πυραύλους από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Ο TJS-15 (9 Μαρτίου) συνδέεται με τον Guăngmù, «τον θεό που βλέπει τα πάντα», υπονοώντας δυνατότητες οπτικής παρακολούθησης. Ο TJS-16 (29 Μαρτίου) έχει έμβλημα τον Chíguó, προστάτη της Ανατολής. Ο TJS-17 (10 Απριλίου) σχετίζεται με τον Duōwén, «τον θεό που ακούει τα πάντα», αφήνοντας υποψίες για ικανότητες υποκλοπής σημάτων. Ο TJS-19 (12 Μαΐου) συνδέεται με τον Zēngzhǎng, «τον θεό της ανάπτυξης».

Παρά την επίσημη ταξινόμησή τους ως δορυφόροι «δοκιμής επικοινωνιακής τεχνολογίας», πολλοί αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για συστήματα με στρατιωτικό χαρακτήρα, ενδεχομένως για κατασκοπεία ή ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον, παρατηρητές εδάφους εντόπισαν ανεξάρτητα αντικείμενα να αποχωρίζονται από τους TJS-15 και TJS-17, ενδεχομένως υποδορυφόρους ή τμήματα πυραύλων.

Η ανησυχία στην Ουάσινγκτον είναι έκδηλη. Το COMSPOC (Commercial Space Operations Center) αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός δορυφόρος επιτήρησης USA-324 του προγράμματος GSSAP πλησίασε επικίνδυνα τους TJS-16 και TJS-17 στα τέλη Απριλίου, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 12-17 χιλιομέτρων. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει την όλο και πιο έντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται σε παρακολουθήσεις. Η κυβέρνηση Trump φέρεται να εξετάζει τη δημιουργία μιας τεράστιας αντιπυραυλικής ασπίδας, της λεγόμενης «Golden Dome», με τη συμμετοχή δορυφόρων Starlink της SpaceX για τον εντοπισμό εκτοξεύσεων πυραύλων. Το κόστος του σχεδίου αγγίζει τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νέα στρατηγική της Κίνας, με έμφαση τόσο στον συμβολισμό όσο και στην τεχνολογική καινοτομία, εντείνει τις ενδείξεις για μια επικείμενη «ψυχρή σύγκρουση» στο Διάστημα. Η χρήση πολιτιστικών στοιχείων σε στρατιωτικά προγράμματα, όπως η αναφορά σε θεότητες, δείχνει μια πιο σύνθετη προσέγγιση στην επικοινωνία και τη στρατηγική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο διαστημικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης — αντιθέτως, επιταχύνεται με μυστηριώδη και απρόβλεπτο ρυθμό.

[via]

Loading