Η Κίνα φαίνεται ότι πέτυχε ιστορικό επίτευγμα στη διαστημική τεχνολογία

Η Κίνα φαίνεται να προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της διαστημικής τεχνολογίας, δοκιμάζοντας πιθανώς για πρώτη φορά παγκοσμίως την ανεφοδιασμό ενός δορυφόρου σε τροχιά. Οι δορυφόροι Shijian-21 (SJ-21) και Shijian-25 (SJ-25) συγχωνεύθηκαν στις 2 Ιουλίου και από τότε παραμένουν ενωμένοι, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα.

Η προσέγγιση και η πιθανή σύνδεση των δύο κινεζικών δορυφόρων περισσότερο από 35.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη παρατηρήθηκε από ανεξάρτητους αναλυτές μέσω δεδομένων ανοιχτού κώδικα. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από τις κινεζικές αρχές, οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ανεφοδιασμού δορυφόρου σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.

Ο SJ-25, που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο του 2025, έχει περιγραφεί από τον κρατικό κινεζικό φορέα Shanghai Academy of Spaceflight Technology ως πλατφόρμα δοκιμών για τεχνολογίες αναπλήρωσης καυσίμων και επιμήκυνσης ζωής δορυφόρων. Από την άλλη πλευρά, ο SJ-21, που εκτοξεύθηκε το 2021, είχε ήδη εντυπωσιάσει με τη δυνατότητά του να προσεγγίζει ανενεργούς δορυφόρους και να τους απομακρύνει από την τροχιά, στο πλαίσιο υποτιθέμενων προσπαθειών μείωσης του διαστημικού σκουπιδιού.

Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή έχει διττό χαρακτήρα, εξυπηρετώντας τόσο πολιτικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς. Η δυνατότητα ενός δορυφόρου να προσεγγίζει και να "συλλαμβάνει" έναν άλλο δεν αφορά μόνο την καθαριότητα του Διαστήματος, αλλά δύναται να αποτελέσει και όπλο κατά ξένων δορυφορικών υποδομών. Η ίδια η Space Force των ΗΠΑ εξετάζει τη χρήση αντίστοιχων τεχνολογιών για να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των δικών της δορυφόρων.

Η πιθανή σύνδεση του SJ-21 και του SJ-25 δεν πέρασε απαρατήρητη από τις ΗΠΑ. Δύο από τους επιθεωρητικούς δορυφόρους του Space Force, γνωστοί ως GSSAP, μετακινήθηκαν κοντά στο ζεύγος για να το παρακολουθήσουν στενότερα. Ο απόστρατος αντιστράτηγος John Shaw, πρώην αναπληρωτής διοικητής της US Space Command, χαρακτήρισε το περιστατικό ως ζωντανή απόδειξη των ραγδαίων εξελίξεων στο διαστημικό πεδίο.

Η γεωσύγχρονη τροχιά, λόγω της σταθερότητας που προσφέρει για συνεχή κάλυψη συγκεκριμένης περιοχής της Γης, είναι ήδη πυκνοκατοικημένη από στρατηγικούς δορυφόρους. Τώρα, φαίνεται να γίνεται και πεδίο δοκιμών για τεχνολογίες που ενδέχεται να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Διάστημα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν δορυφόρους GSSAP από το 2014, ικανούς να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις σε γεωσύγχρονη τροχιά. Ωστόσο, οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες λόγω του ορίου των καυσίμων. Αντιθέτως, η Κίνα φαίνεται πως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθώντας να αναπτύξει τεχνολογίες ανεφοδιασμού σε τροχιά, οι οποίες θα της επέτρεπαν πιο ευέλικτες και συνεχείς επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της σημασίας αυτών των εξελίξεων είναι το γεγονός πως οι κινεζικοί δορυφόροι παρακολουθούν επίσης τους επιθεωρητές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Shaw, όταν οι GSSAP πλησιάζουν κάποιον κινεζικό δορυφόρο, εκείνος τείνει να απομακρύνεται γρήγορα, γνωρίζοντας τα όρια των δυνατοτήτων των Αμερικανών.

Η τεχνολογική αυτή κούρσα δεν είναι καινούρια. Η Northrop Grumman είχε ήδη το 2019-2020 πραγματοποιήσει τα πρώτα επιτυχή δοκιμαστικά δεσίματα δορυφόρων σε γεωσύγχρονη τροχιά, χωρίς όμως να επιτευχθεί μεταφορά καυσίμων, καθώς οι Mission Extension Vehicles που ανέπτυξε απλώς ανέλαβαν τον έλεγχο γερασμένων εμπορικών δορυφόρων.

Η πρόκληση που επιχειρεί τώρα να ξεπεράσει η Κίνα, είναι ακριβώς αυτή: η μεταφορά καυσίμου από έναν δορυφόρο σε άλλον. Το πιθανό καύσιμο που χρησιμοποιείται, όπως αναφέρουν ειδικοί, είναι υδραζίνη σε συνδυασμό με τετροξείδιο του αζώτου, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αεροδιαστημική λόγω της ισχυρής αντιδραστικότητάς τους.

Η εταιρεία COMSPOC, η οποία συνδυάζει παρατηρήσεις από τηλεσκόπια, ραντάρ και ραδιοσυχνότητες, επιβεβαίωσε πως SJ-21 και SJ-25 έχουν παραμείνει ενωμένοι τουλάχιστον από τις 2 Ιουλίου. Προηγούμενες απόπειρες σύνδεσης είχαν καταγραφεί στις 13 και 30 Ιουνίου, όπου οι δύο δορυφόροι ενώθηκαν αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν ξανά.

Η ακριβής φύση της αποστολής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Όπως δήλωσαν στελέχη της COMSPOC, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν έχει πραγματοποιηθεί πράγματι μεταφορά καυσίμων. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δύο δορυφόροι παραμένουν ενωμένοι χωρίς εξωτερικές μεταβολές είναι ενδεικτικό μιας σταθερής και ενδεχομένως επιτυχούς επιχείρησης.

Τελικά, το μόνο που απομένει είναι να διαπιστωθεί αν ο SJ-21, μετά την αποκόλλησή του από τον SJ-25, θα επιδείξει νέες προωθητικές δυνατότητες. Αυτό θα αποτελούσε το πιο σαφές σημάδι πως ο πρώτος ανεφοδιασμός σε γεωσύγχρονη τροχιά είναι γεγονός και πως η Κίνα κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην επιδίωξή της για κυριαρχία στο νέο, στρατηγικό πεδίο του Διαστήματος.

[via]

Loading