Η κυβέρνηση Biden θέτει κανόνες για να «περιορίσει» την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Biden ενέκρινε το πρόγραμμα CHIPS για την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών στις ΗΠΑ, με μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα $280 δισεκατομμύρια για έρευνες και ανάπτυξη εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα προβλέπει φοροελαφρύνεις για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να ενισχύσουν την θέση τους, μιας και στη σημερινή εποχή ευθύνονται μόλις για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, ενώ πίσω στη δεκαετία του ’90 το ποσοστό ήταν στο 40%. Παράλληλα, θέλουν να μειώσουν την δύναμη της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα στο νομοσχέδιο υπάρχει όρος που απαγορεύει στις εταιρείες τεχνολογίας να χτίσουν γραμμές παραγωγής υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τον τομέα της Τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι κάποτε «φτωχοί συγγενείς» έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο από τις παραδοσιακές δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία των τελευταίων. Καλά τα φθηνά εργατικά χέρια, αλλά το τίμημα αποδείχτηκε μεγάλο…

[via]

Loading