Η Meta πιέζει για την καθιέρωση μιας ενιαίας Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης στην ΕΕ

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια των ανηλίκων, η Meta παρεμβαίνει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, προτείνοντας την καθιέρωση μιας ενιαίας "Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης" σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνει, κάθε έφηβος θα πρέπει να λαμβάνει τη ρητή έγκριση των γονέων του πριν μπορέσει να κατεβάσει εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων, στο κινητό του τηλέφωνο ή άλλη συσκευή.

Η Meta βασίζει την πρότασή της σε δημοσκόπηση της Morning Consult, η οποία αποκαλύπτει ότι περίπου το 75% των ενηλίκων συμφωνούν πως οι γονείς πρέπει να έχουν λόγο στο ποια εφαρμογή εγκαθιστά το παιδί τους. Παρότι απορρίπτει κάθε ιδέα απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων μέσω κυβερνητικών εντολών, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι οικογένειες πρέπει να έχουν περισσότερα εργαλεία για να προστατεύουν τους ανήλικους χρήστες από πιθανούς κινδύνους στον ψηφιακό κόσμο.

Η πρόταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική αλλαγή: τη μεταφορά της ευθύνης της επαλήθευσης ηλικίας από τις ίδιες τις πλατφόρμες, όπως είναι το Facebook ή το Instagram, στα καταστήματα εφαρμογών και τα λειτουργικά συστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες όπως η Meta αποσείουν μέρος της ευθύνης από πάνω τους, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν εαυτές ως υπεύθυνες και ευαισθητοποιημένες, κάτι που έχουν ανάγκη μετά από σειρά σκανδάλων και επικρίσεων που έχουν δεχθεί την τελευταία δεκαετία.

Η χρονική συγκυρία της τοποθέτησης αυτής δεν είναι τυχαία. Μόλις χθες, η Meta ανακοίνωσε πως προσφεύγει κατά προστίμου που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμαρτυρόμενη για την – κατά τη γνώμη της – υπερβολική ρυθμιστική πίεση που της ασκείται από τις ευρωπαϊκές αρχές. Παρά τις ενστάσεις αυτές, η εταιρεία δείχνει πρόθυμη να συνεργαστεί στο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων, εφόσον η λύση βασίζεται στην ενίσχυση του ρόλου των γονέων και όχι σε απαγορεύσεις από τα πάνω.

Η Meta τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματική η προστασία των εφήβων, η επαλήθευση της ηλικίας θα πρέπει να γίνεται απευθείας από τα καταστήματα εφαρμογών ή το λειτουργικό σύστημα της συσκευής. Μόνο έτσι – υποστηρίζει – μπορούν οι γονείς να έχουν συνολικό έλεγχο στις προσπάθειες εγκατάστασης εφαρμογών από τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Η τεχνολογία πρέπει να είναι, σύμφωνα με την πρότασή της, απλή στη χρήση, διαφανής ως προς το πώς λειτουργεί και κυρίως να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον η πρόσφατη πρωτοβουλία της Google να διαθέσει ανοιχτού κώδικα βιβλιοθήκες που βασίζονται σε τεχνολογίες "zero-knowledge proof", δηλαδή μεθόδους επαλήθευσης που δεν αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα. Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γονείς να επιβεβαιώνουν με ασφάλεια την ταυτότητά τους και να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν εγκαταστάσεις εφαρμογών στις συσκευές των παιδιών τους, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες χώρες εστιάζουν στην εφαρμογή μηχανισμών επαλήθευσης ηλικίας σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες. Ωστόσο, μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, που να καθιερώνει μια γενικευμένη ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης και να την εφαρμόζει με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο συνολική και αποτελεσματική λύση για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

[via]

Loading