Η NASA γράφει ιστορία επηρεάζοντας την τροχιά του αστεροειδή Δίμορφου

Μόλις δύο εβδομάδες ήταν αρκετές για να μάθουμε αν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η Γη από ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές αστεροειδών. Σε μια ακόμη ιστορική στιγμή για την Ανθρωπότητα, η NASA επιβεβαίωσε πως η αποστολή DART κατάφερε όντως να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδή Δίμορφου και αυτή προφανώς είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος παρεμβαίνει στην πορεία ενός ουράνιου αντικειμένου.

Το probe της αποστολής DART προσέκρουσε με ταχύτητα περίπου 24.000 km/h στον αστεροειδή Δίμορφο (διάμετρος 160m) και από τις λήψεις των διαστημικών τηλεσκοπίων παρατηρήθηκε πως η τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο μειώθηκε κατά 32 λεπτά (±2 λεπτά). Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA είχε ορίσει ως ελάχιστο όριο αλλαγής τροχιάς τα 73 δευτερόλεπτα, άρα ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο της.

Σύμφωνα με τον Bill Nelson, διοικητή της NASA,

Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, διότι σε τελική ανάλυση μόνο αυτόν έχουμε. Η αποστολή DART αποδεικνύει ότι η NASA προσπαθεί να είναι έτοιμη για οτιδήποτε μας έρθει από το Σύμπαν. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την άμυνα του πλανήτη και όλης της Ανθρωπότητας.

Η μέλετη του συστήματος Δίδυμος - Δίμορφος θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ούτως ώστε να βγουν ακόμα καλύτερα συμπεράσματα για την αλλαγή της τροχιάς.

[NASA]

Loading