Η πρώτη κβαντικά κρυπτογραφημένη κλήση πραγματοποιήθηκε στην Κίνα

Σε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση των απολύτως ασφαλών επικοινωνιών, η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης τηλεφωνικής κλήσης με κβαντική κρυπτογράφηση, μεταξύ Πεκίνου και Χεφέι, δύο πόλεων που απέχουν πάνω από 965 χιλιόμετρα. Πίσω από το επίτευγμα αυτό βρίσκεται η κρατική εταιρεία China Telecom Quantum Group, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά την «διανεμημένη εμπορική υποδομή» που σχεδιάστηκε για να αντέχει ακόμα και σε επιθέσεις από μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές.

Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται η συνδυασμένη χρήση δύο προηγμένων τεχνολογιών: της κβαντικής διανομής κλειδιών (Quantum Key Distribution - QKD) και της μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας. Η πρώτη βασίζεται στους θεμελιώδεις νόμους της κβαντικής φυσικής για να εξασφαλίζει τη μετάδοση κρυπτογραφικών κλειδιών με τρόπο που καθιστά αδύνατη την υποκλοπή, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιεί μαθηματικούς αλγόριθμους που μπορούν να αντέξουν ακόμη και την υπολογιστική ισχύ των μελλοντικών κβαντικών υπολογιστών. Όπως διαβεβαιώνουν οι τεχνικοί της εταιρείας, το σύστημα αυτό, τριών επιπέδων ασφαλείας, έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε πραγματικές συνθήκες και βρίσκεται στο στάδιο της εμπορικής ανάπτυξης.

Η εξέλιξη έχει βαθιές επιπτώσεις στην κυβερνοασφάλεια, τόσο για κρατικούς φορείς όσο και για επιχειρήσεις. Ο καθηγητής Peng Chengzhi, επικεφαλής επιστήμονας της China Telecom Quantum και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, τονίζει πως οι σημερινοί αλγόριθμοι δημόσιου κλειδιού σταδιακά καθίστανται ευάλωτοι, όσο η κβαντική πληροφορική εξελίσσεται. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως λέει, για τον οποίο είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση νέων υποδομών ασφάλειας που θα μπορούν να αντέξουν τις απειλές του αύριο.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Κίνας να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει αναπτύξει κβαντικά μητροπολιτικά δίκτυα σε 16 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σανγκάη και η Γκουανγκζού. Ξεχωριστή θέση κατέχει το Χεφέι, το οποίο φιλοξενεί το πλέον ανεπτυγμένο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών στον κόσμο. Το εν λόγω δίκτυο αποτελείται από οκτώ βασικούς κόμβους και 159 σημεία πρόσβασης, διασυνδεδεμένα μέσω οπτικής ίνας συνολικού μήκους 1.147 χιλιομέτρων. Σήμερα, εξυπηρετεί πάνω από 500 δημόσιους οργανισμούς και 380 κρατικές επιχειρήσεις, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά υπερ-ασφαλών επικοινωνιών.

Η επανάσταση, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην τηλεφωνία. Η China Telecom Quantum Group παρουσίασε δύο ακόμα καινοτόμες πλατφόρμες που απευθύνονται στον επαγγελματικό και θεσμικό τομέα. Πρόκειται για το Quantum Secret, ένα σύστημα ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων σε επίπεδο παρόχου, και το Quantum Cloud Seal, μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε κρίσιμες διαδικασίες όπως εγκρίσεις δημοσίων εγγράφων, χρηματοοικονομικούς ελέγχους και διαχείριση επιχειρησιακής τεκμηρίωσης. Αμφότερες οι πλατφόρμες έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία σε διάφορους τομείς, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για αξιόπιστα εργαλεία προστασίας της ψηφιακής επικοινωνίας.

Το νέο αυτό τεχνολογικό οικοσύστημα επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κίνας να διαμορφώσει τα παγκόσμια δεδομένα στην ψηφιακή ασφάλεια της κβαντικής εποχής. Οι εξελίξεις υποδηλώνουν πως η μάχη για την υπεροχή στις υποδομές ασφαλούς επικοινωνίας έχει ήδη ξεκινήσει, και η Κίνα φιλοδοξεί όχι απλώς να συμμετάσχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει.

[via]

Loading