Η Tecno παρουσίασε τεχνολογία αλλαγής χρώματος για το πίσω μέρος των smartphones

Η κινέζικη Tecno έδωσε το παρών στο MWC 2023 με τις νέες συσκευές της, αλλά αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή του κοινού ήταν μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία για το πίσω μέρος των smartphones που επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει το χρώμα τους όπως το επιθυμεί ή να αλλάζει μόνο του ανάλογα με την κατάσταση της συσκευής (π.χ. για να δείξει το επίπεδο της μπαταρίας).

Η επίσημη ονομασία της τεχνολογίας είναι Chameleon Coloring Technology και αφορά την τοποθέτηση διάταξης γυάλινων πρισμάτων στο πίσω μέρος της συσκευής, τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν τα διαπεράσει ένα ηλεκτρικό φορτίο. Ουσιαστικά, το ηλεκτρικό σήμα αλλάζει την θέση του πρίσματος με αποτέλεσμα να ανακλάται διαφορετικά το φως για να αλλάζει το χρώμα του και το στοίχημα για την Tecno είναι να καταφέρει να προσαρμόσει την τεχνολογία για χρήση σε φορητές συσκευές, καθώς και να παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας (δηλαδή της αποστολής ηλεκτρικού σήματος) στον χρήστη.

Λογικά αυτό θα συμβεί με κάποιο ξεχωριστό λογισμικό στη συσκευή που σύμφωνα με την εταιρεία θα προσφέρει επιλογή 1600 χρωμάτων σε πρώτη φάση για διάφορες διεργασίες. Για παράδειγμα, η πλάτη θα μπορούσε να γίνεται κόκκινη αυτόματα ως ένδειξη χαμηλής μπαταρίας ή να αλλάζει χρώματα με κάποιο ρυθμό όταν ακούς μουσική.

Η ιστοσελίδα AndroidHeadlines σημειώνει ότι στο demo της Tecno εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτητα απόκρισης των πρισμάτων (κάτω από δευτερόλεπτο). Η εταιρεία αναφέρει πως τα πρίσματα μπορούν να αντέξουν για περίπου 2 εκατομμύρια αλλαγές χρωμάτων προτού χάσουν αυτήν την ιδιότητα και θεωρεί ότι είναι ικανοποιητικός αριθμός για να καλύψει τον μέσο κύκλο ζωής ενός smartphone.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, η Chameleon Coloring Technology θα έχει μια κάποια επίπτωση στην μπαταρία, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο μπορεί να φανταζόμαστε. Οι 1000 αλλαγές χρωμάτων ισοδυναμούν με την κατανάλωση μπαταρίας ενός video διάρκειας 5 λεπτών στο YouTube.

Ακούγεται ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως για να βλέπει ο χρήστης την αλλαγή στο χρώμα είναι απαραίτητο να υπάρχει φως στον χώρο όπου βρίσκεται.

[via]

Loading