Σημαντική αύξηση κατέγραψε η παγκόσμια αγορά φορετών συσκευών (wearables) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση της Canalys. Συνολικά διακινήθηκαν 46,6 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια και βραχιόλια από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13%. Η μεγάλη είδηση, ωστόσο, ήταν η άνοδος της Xiaomi στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας παραδοσιακούς γίγαντες του κλάδου όπως η Apple και η Huawei.
Η Xiaomi πέτυχε 8,7 εκατομμύρια αποστολές wearables μέσα στο τρίμηνο, κατακτώντας το 19% της αγοράς. Πρόκειται για άνοδο της τάξεως του 44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, επιτυχία που αποδίδεται στην ανανέωση των σειρών Smart Band και Watch, αλλά και στην κυκλοφορία πιο προσιτών συσκευών της σειράς Redmi. Ξεχωρίζει το Redmi Band 5, το οποίο αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα του πρώτου τριμήνου.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Apple, με εκτιμώμενες αποστολές 7,6 εκατομμυρίων συσκευών και μερίδιο αγοράς 16%. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί υψηλή απήχηση, φαίνεται να αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από πιο οικονομικούς κατασκευαστές. Η Huawei ακολούθησε στην τρίτη θέση με 7,1 εκατομμύρια συσκευές και μερίδιο 15%, χάρη στη ζήτηση για τις σειρές Watch GT και Watch FIT.

Η Samsung κατέλαβε την τέταρτη θέση με 4,9 εκατομμύρια αποστολές και μερίδιο 11%. Η νοτιοκορεατική εταιρεία φαίνεται να ενισχύει τη θέση της κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, όπου οι συσκευές της γνωρίζουν σταθερή άνοδο. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Garmin με 1,8 εκατομμύρια αποστολές και μερίδιο 4%, βασιζόμενη στην εξειδίκευσή της σε wearables με προσανατολισμό στον αθλητισμό και την υγεία.
Η Canalys συμπεριέλαβε στην έκθεσή της και μια ενδιαφέρουσα καταναλωτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη. Η μελέτη επικεντρώθηκε στα βασικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους οι καταναλωτές κατά την αγορά ενός smartwatch. Δύο παράγοντες αναδείχθηκαν ως οι πιο καθοριστικοί: η τιμή και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η έρευνα επιβεβαιώνει πως, παρά την τεχνολογική πρόοδο, η οικονομική προσιτότητα και η αυτονομία συνεχίζουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τους χρήστες.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες ήταν οι δυνατότητες παρακολούθησης υγείας, η φήμη του κατασκευαστή και η σχεδίαση της συσκευής. Αντιθέτως, τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αθλητισμό κατατάχθηκαν χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων, γεγονός που δείχνει μια στροφή της αγοράς από τα wearables τύπου fitness tracker σε πιο ολοκληρωμένες έξυπνες συσκευές.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς, η Canalys επισημαίνει ότι οι στρατηγικές ενσωμάτωσης στο ευρύτερο οικοσύστημα του brand, καθώς και οι υπηρεσίες μετά την πώληση, θα αποτελέσουν βασικά πεδία ανταγωνισμού. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί το μοντέλο συνδρομητικών υπηρεσιών, καθώς οι κατασκευαστές αναζητούν τρόπους να διατηρούν τη σχέση τους με τον χρήστη και μετά την πώληση της συσκευής.
[via]