ΙΒΜ: Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι υπολογιστές θα βλέπουν, θα ακούν, θα γεύονται, θα οσμίζονται και θα νοιώθουν [Videos]

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, η IBM δημοσιεύει τις τεχνολογικές προβλέψεις της για τα επόμενα 5 χρόνια, με τις φετινές επιλογές να κάνουν λόγο για τη δημιουργία "γνωστικών υπολογιστών", οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γεύονται, να οσμίζονται, να αγγίζουν και να νοιώθουν!

Human Data Cyborg

Ουσιαστικά, οι ερευνητές του τεχνολογικού κολοσσού πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι υπολογιστές θα μπορούν να αναλύουν ακόμα μεγαλύτερους όγκους δεδομένων για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, έτσι ώστε να μας αφήνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για πραγματικές σκεπτόμενες μηχανές με αίσθηση και γνώση.

Σκεφτείτε, λοιπόν, έναν υπολογιστή που μπορεί να αποδώσει στην οθόνη αφής του smartphone σας την υφή ενός υφάσματος από το online κατάστημα που επισκέπτεστε (με μικροδονήσεις και αλλαγή θερμοκρασίας σε ορισμένα pixels για διαφορετική αίσθηση).

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση αν κάποιος είναι ασθενής από φωτογραφίες, δηλαδή όπως "τον βλέπει" ο υπολογιστής αναλύοντας δεδομένα από προηγούμενες φωτογραφίες ή "ακούγοντας" τον, αναλύοντας τη φωνή του. Τέλος, έχουμε ακούσει και στο παρελθόν για αλκοτεστ με ανάλυση της αναπνοής, αλλά μελλοντικά ίσως θα είναι εφικτό ο υπολογιστής να "οσμίζεται" ότι ο χρήστης μπορεί να αρρωστήσει σύντομα κλπ.

Η φαντασία στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της IBM καλπάζει, αλλά χωρίς φαντασία δε θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε σήμερα. Επομένως, ακόμη και τίποτα να μη βγει πραγματικό, πάλι κάτι θα μείνει. Περισσότερα στα παρακάτω videos της IBM:

[via Mashable]

Loading