Το 2018 ξεκίνησε με την άκρως ανησυχητική είδηση για τα σοβαρά κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre που σε γενικές γραμμές επηρεάζουν την πλειοψηφία των επεξεργαστών των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούμε τα τελευταία 10+ χρόνια. Από τότε, οι περισσότερες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες αναβαθμίσεις ασφαλείας για τα προϊόντα τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτή η ολική επιδιόρθωση του προβλήματος, μιας και το πρόβλημα υφίσταται στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών.

Η Intel, πάντως, σήμερα ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στον επανασχεδιασμό των επεξεργαστών της για ενισχυμένη προστασία απέναντι σε αυτά τα κενά ασφαλείας, κάτι που θα δούμε για πρώτη φορά στην 8η γενιά επεξεργαστών Intel Core Cascade Lake, ενώ για τις προηγούμενες γενιές (6η, 7η και όσους έχουν κυκλοφορήσει από την 8η) κυκλοφορεί συγκεκριμένο firmware (microcode) που επιλύει το πρόβλημα. Στο προσεχές μέλλον φιλοδοξεί, μάλιστα, να πάει ακόμη πιο πίσω.

Κρατήστε, όμως, ότι ακόμη και μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Intel έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνο τα Variants 2 και 3 του Spectre, καθώς για το Variant 1 δεν έχει βρεθεί λύση.

 

 

[via, Intel]

Advertisements