iPhone 12 Pro Max Review

Εν μέσω lockdown και πανδημίας είναι γεγονός πως όσο καλή διάθεση και να έχεις, είναι αρκετά πιο δύσκολο να πραγματοποιήσεις τις δοκιμές σε smartphones με τον τρόπο που έχεις συνηθίσεi υπό κανονικές συνθήκες, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να πάρουμε τον χρόνο μας για ένα ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας από το iPhone 12 Pro Max. Η συσκευή μας παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες αυτού του review εδώ και μερικές εβδομάδες.

Το iPhone 12 Pro Max έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE και οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Σε συγκεκριμένες, μάλιστα, περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G. Στο COSMOTE 5G έχουν πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος, ενώ η πληθυσμιακή του κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

iphone-12-pro-max-techgear-review-4.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Πρόκειται για το μεγαλύτερο iPhone που έχει κατασκευάσει ποτέ η Apple, αν και συνολικά το μέγεθος του είναι παρόμοιο με αυτό του iPhone 11 Pro Max. Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει ακόμη περισσότερο τα bezels για να χωρέσει μεγαλύτερη οθόνη, ενώ επέλεξε έναν πιο σοβαρό τετραγωνισμένο σχεδιασμό με μεταλλικό περίγραμμα που θα σας θυμίσει το…iPhone 5. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, τουναντίον, είναι μία από τις πιο premium συσκευές που έχουμε πιάσει ποτέ στα χέρια μας, απλά το νιώθεις λίγο πιο άβολο στο χέρι σε σύγκριση τουλάχιστον με το περυσινό αντίστοιχο μοντέλο.

Για την κατασκευή, λοιπόν, έχει χρησιμοποιηθεί ανοξείδωτο ατσάλι στο περίγραμμα, γυαλί Gorilla Glass στο πίσω μέρος και το υβριδικό κεραμικό υλικό στην πρόσοψη (Ceramic Shield) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Corning για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από γρατζουνιές και πτώσεις. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε drop tests γιατί θα μας κυνηγήσουν με τα γιαταγάνια, οπότε θα μείνουμε στις δηλώσεις της Apple ότι προσφέρει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. Το γυαλί, πάντως, γεμίζει πανεύκολα με δαχτυλιές και θα βαρεθείτε να καθαρίζετε, ενώ το μεταλλικό περίγραμμα φαίνεται μεν εντυπωσιακό, αλλά αφήνει γρατζουνιές πολύ πολύ εύκολα. Συνολικά η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό (βάθος έως 6m) και σκόνη.

Στο πίσω μέρος υπάρχει το camera module στην επάνω αριστερή γωνία με μεγάλους αισθητήρες και φακούς, το οποίο προεξέχει αρκετά από το υπόλοιπο σώμα και όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επιφάνεια είναι μάλλον ενοχλητικό να προσπαθήσεις να εκτελέσεις κάποια ενέργεια στην οθόνη, αφού το iPhone 12 Pro Max μετακινείται σε κάθε άγγιμα λόγω της ανισορροπίας. Προφανώς με τη χρήση κάποιας θήκης διορθώνεται η κατάσταση, αλλά καλό είναι να το αναφέρουμε και αυτό. Επίσης, είναι ιδιαίτερα γλιστερό όταν πας να το σηκώσεις από το τραπέζι και γενικά θέλει λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς για να νιώθεις ασφάλεια όταν το κρατάς. Στο τετράγωνο πλαίσιο του camera module έχουν τοποθετηθεί τρεις αισθητήρες 12MP με τον έναν εξ αυτών να είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που έχουμε δει ποτέ σε iPhone, ενώ χρησιμοποιείται και νέος τηλεφακός 65mm για 2.5x οπτικό zoom. Δεν λείπει, φυσικά, το LiDAR για ενίσχυση στη λήψη πληροφοριών βάθους πεδίου (AR, Portraits κλπ.). Οι φακοί περιβάλλονται από μεταλλικούς δακτυλίους και καλύπτονται από γυαλί ζαφείρι.

iphone-12-pro-max-techgear-review-9.jpg

Στην πρόσοψη έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα bezels, χωρίς να φτάνει όμως στα επίπεδα ορισμένων premium Android smartphones, και το μεγάλο notch εξακολουθεί να χτυπά στο μάτι στο επάνω μέρος. Μέσα σε αυτό έχουν τοποθετηθεί η 12MP selfie κάμερα, το ακουστικό - ηχείο stereo και διάφοροι αισθητήρες για την υποστήριξη της τεχνολογίας Face ID. Ειδικά η τελευταία είναι η μοναδική βιομετρική μέθοδος ξεκλειδώματος (δεν υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID).

Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα volume buttons, ο διακόπτης για τη σίγαση και η υποδοχή για κάρτα SIM, στη δεξιά πλευρά το power button και στην κάτω πλευρά το δεύτερο ηχείο stereo και η υποδοχή Lightning.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα, το iPhone 12 Pro Max είναι μια αρκετά μεγάλη συσκευή που χρειάζεται αρκετή προσοχή όταν την κρατάς και τη μεταχειρίζεσαι. Συνιστούμε τη χρήση θήκης για μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο στιβαρό κράτημα, επομένως, θα χρειαστεί να θυσιάσεις εν μέρει την εντυπωσιακή εμφάνιση του για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο κουτί υπάρχει μόνο η συσκευή και ένα καλώδιο USB-A σε Lightning, ούτε φορτιστής, ούτε ακουστικά.

iphone-12-pro-max-techgear-review-18.jpg

Οθόνη

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στη μαζική παραγωγή οθονών λόγω της πανδημίας COVID19 ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα για την Apple, καθώς δεν κατάφερε να τοποθετήσει panel με υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας ούτε καν στα Pro μοντέλα της σειράς iPhone 12. Και αυτό είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να της προσάψει κανείς για την περίπτωση του iPhone 12 Pro Max, το οποίο προσφέρει στον χρήστη μια τεράστια οθόνη 6.7’’ Super XDR OLED που σε κερδίζει με την πρώτη επαφή. Εξαιρετική απόδοση χρωμάτων, τρομερή ευκρίνεια σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και συνολικά μια τρομερή εμπειρία θέασης για gaming, σερφάρισμα και παρακολούθηση περιεχομένου.

Αν θα αλλάζαμε κάτι αυτό θα ήταν το μεγάλο notch στο επάνω μέρος, αλλά όπως είπαμε και προηγουμένως, η Apple μοιάζει αναγκασμένη να πορευτεί με αυτό προκειμένου να προσφέρει το πολύ αξιόπιστο βιομετρικό σύστημα ξεκλειδώματος Face ID. Στερείται, επίσης, αυτής της βουτυρένιας αίσθησης που έχουμε συνηθίσει σε πολλά Android smartphones με ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 90Hz ή τα 120Hz, ενώ και η απόκριση στην αφή δεν πλησιάζει τα 240Hz των gaming smartphones του αντίπαλου στρατοπέδου. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα στο gaming και ο μέσος χρήστης ούτε καν θα καταλάβει τη διαφορά.

iphone-12-pro-max-techgear-review-19.jpg

Hardware - Απόδοση

Στην καρδιά του iPhone 12 Pro Max βρίσκεται το πανίσχυρο A14 Bionic SoC, το πρώτο της εταιρείας που είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα 5nm. Περιλαμβάνει hexa-core CPU με 2x πυρήνες Firestorm χρονισμένους στα 3.1GHz και 4x μικρότερους πυρήνες Icestorm στα 1.8GHz με δυνατότητα TurboBoost έως τα 3.1GHz όταν χρειάζεται. Ακόμη, έχει αναβαθμιστεί η GPU με 4x πυρήνες και έχει τοποθετηθεί νέα 16-core NPU για διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης με βελτιωμένη κατά 70% συνολική απόδοση.

Όπως θα έχετε δει και στις μετρήσεις των benchmarks, το A14 Bionic SoC είναι το ισχυρότερο mobile chipset στον κόσμο με τεράστια διαφορά από το δεύτερο. Γενικά τα SoCs της Apple δεν έχουν ανταγωνισμό και σε συνδυασμό με το iOS η συνολική εμπειρία χρήσης σε ένα iPhone πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Δεν υπάρχει σενάριο multitasking ή απαιτητικού gaming που να ζορίζει έστω ελάχιστα το iPhone 12 Pro Max, ενώ το ξεχωριστό σύστημα ψύξης που διαθέτει προστατεύει τη συσκευή από την υπερθέρμανση. Σε πραγματικές συνθήκες, η μοναδική φορά που νιώσαμε μια κάποια άνοδο της θερμοκρασίας ήταν μετά από 2 ώρες καψίματος στο Arena of Valor, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Η μεγαλύτερη διαφορά στον τομέα του hardware δεν είναι άλλη από την ενσωμάτωση του Snapdragon X55 5G modem. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σχετικά με την υποστήριξη των δικτύων 5G, καθώς έχουν περάσει μόνο μερικές ημέρες από το πρώτο άνοιγμα τους σε ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα από την COSMOTE. Προφανώς και συνδεθήκαμε, απλά οι ταχύτητες δεν φτάνουν στα νούμερα που περιμέναμε, κάτι που οφείλεται λογικά στις δοκιμές των δικτύων και όχι στη συσκευή. Αυτό που παρατηρήσαμε, πάντως, είναι ότι όντως ξοδεύεται πιο γρήγορα η μπαταρία.

iphone-12-pro-max-techgear-review-16.jpg

Μιας και αναφερθήκαμε στη μπαταρία, το iPhone 12 Pro Max διαθέτει χωρητικότητα 3678mAh και υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση. Η αυτονομία του αποδείχτηκε μεγαλύτερη απ΄ ό,τι περιμέναμε, αρκετά καλή για τα δεδομένα της εταιρείας αφού βγάζει την ημέρα με μια φόρτιση σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει αυτά που έχουμε δει από την αντίπαλη πλευρά. Τα ίδια ισχύουν και για την ταχύτητα φόρτισης, αφού χρειάζεται σχεδόν 1μιση ώρα για να φορτίσει πλήρως με μέγιστη ισχύ τα 20W. Εξίσου αρνητικό το γεγονός ότι υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 15W μόνο με τα MagSafe chargers που πωλούνται ξεχωριστά, διαφορετικά περιορίζεσαι σε ισχύ μόλις 5-8W των συμβατικών ασύρματων φορτιστών Qi. Αντιλαμβάνεστε ότι η φόρτιση δεν είναι το δυνατό σημείο του iPhone 12 Pro Max και γενικότερα της Apple, αλλά τουλάχιστον βγάζει μια ημέρα χρήσης. Για πόσο καιρό, θα το δούμε στην πορεία…

Εδώ να αναφέρουμε ότι δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε αξεσουάρ Magsafe (π.χ. θήκες, φορτιστές) οπότε θα μείνουμε μόνο στην αναφορά ότι τα υποστηρίζει η σειρά iPhone 12 και μελλοντικά θα δούμε πληθώρα περιφερειακών που θα επεκτείνουν τη λειτουργικότητα τους, με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια.

Πριν κλείσουμε, αξίζει να τονίσουμε ότι έχει γίνει ανέλπιστα καλή δουλειά στα ηχεία του iPhone 12 Pro Max. Τηρουμένων των αναλογιών τα μπάσα και οι μεσαίες συχνότητες έχουν καλό βάθος, οι υψηλές είναι πεντακάθαρες ακόμα και σε δυνατή ένταση, και παραδόξως ο ήχος ακούγεται ισορροπημένα και από τα δύο ηχεία stereo δεδομένου ότι το επάνω που κρύβεται στο notch είναι μικρότερο και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ακουστικό.

iphone-12-pro-max-techgear-review-2.jpg

Κάμερες

Οι κάμερες του iPhone 12 Pro Max είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος για να προτιμήσεις το συγκεκριμένο μοντέλο από τα υπόλοιπα της σειράς. Η Apple έχει τοποθετήσει κύριο αισθητήρα 12MP με wide φακό, δεύτερο αισθητήρα 12MP με τηλεφακό 65mm για 2.5x οπτικό zoom και τρίτο αισθητήρα 12MP με υπερευρυγώνιο φακό που υποστηρίζει και Night Mode. Σε αντίθεση με τα άλλα μοντέλα της σειράς, το iPhone 12 Pro Max διαθέτει μεγαλύτερο σε μέγεθος κύριο αισθητήρα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη απορρόφηση φωτός και πολύ πιο φωτεινές και καθαρές λήψεις.

Εκτός από την τεχνολογία Deep Fusion που γνωρίσαμε πέρυσι στη σειρά iPhone 11, το iPhone 12 Pro Max εισάγει και την τεχνολογία Smart HDR 3 που ουσιαστικά πραγματοποιεί ταυτόχρονα λήψεις με διαφορετικό χρόνο έκθεσης και στη συνέχεια τις συνενώνει σε μία που αποδίδει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το Night Mode ενεργοποιείται αυτόματα όταν διαπιστώσει η συσκευή ότι χρειάζεται ενίσχυση για να λάβει περισσότερη πληροφορία από το κάδρο και σε αντίθεση με ό,τι παρατηρούμε στην πλειοψηφία των Android smartphones, στην περίπτωση του iPhone 12 Pro Max το τελικό αποτέλεσμα αγγίζει την απόλυτη φυσικότητα με εξαιρετική λεπτομέρεια και καθαρότητα. Απαιτείται, φυσικά, να έχεις όσο το δυνατόν πιο σταθεροποιημένη τη συσκευή (ιδανικά με κάποιο τρίποδο ή gimbal), αλλά και σε πιο γρήγορες λήψεις θα εντυπωσιαστείτε με τις επιδόσεις του. Είναι επίσης τρομερά άνιση η σύγκριση με τα Android smartphones όταν βλέπεις τις φωτογραφίες στη μεγάλη οθόνη του υπολογιστή, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις των Android smartphones τα πράγματα φαίνονται εντυπωσιακή στην οθόνη του smartphone, αλλά στη μεγάλη οθόνη χάνεται η μαγεία. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση με το iPhone 12 Pro Max.

Πολύ σημαντική είναι και η βελτίωση στις λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό. Με κάποιο τρόπο έχουν καταφέρει να μειώσουν στο ελάχιστον το περίφημο barrel effect (την παραμόρφωση στις γωνίες) και να διατηρήσουν τη λεπτομέρεια, τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με όχι και τόσο καλό φωτισμό. Το 2.5x οπτικό zoom ακούγεται λίγο αν κάνουμε τη σύγκριση με τα επιτεύγματα των ανταγωνιστών κατασκευαστών από το Android OS, αλλά δουλεύει στην εντέλεια μέχρι εκείνο το σημείο. Από εκεί και πέρα, φυσιολογικά μειώνεται η ποιότητα με την είσοδο του ψηφιακού zoom, τόσο στο κομμάτι της καθαρότητας (θόρυβος) όσο και στην απόδοση των χρωμάτων (αρχίζουν να “ξεπλένονται”).

iphone-12-pro-max-techgear-review-5.jpg

Σχετικά με τον αισθητήρα LiDAR, η συμμετοχή του στην κάμερα αφορά κυρίως τη λήψη περισσότερης πληροφορίας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επομένως, μιλάμε για ενίσχυση του Night Mode και της αυτόματης εστίασης. Σκεφτείτε το σαν μια passive ικανότητα που βάζει το δικό της λιθαράκι στην εντυπωσιακή λήψη που πραγματοποιήσατε με το “iPhoneάκι” σας…

Πέρα από την κάμερα, πάντως, το LiDAR προσδίδει στο iPhone 12 Pro Max τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τρομερά λεπτομερείς τρισδιάστατες χαρτογραφήσεις του περιβάλλοντα χώρου που μπορείς να εκμεταλλευτείς με ξεχωριστές εφαρμογές (για παράδειγμα, ένας διακοσμητής ή αρχιτέκτονας θα μπορούσε να μετρήσει αποστάσεις και να τοποθετήσει αντικείμενα στον χώρο μέσω εφαρμογών AR).

Για τις λήψεις πορτραίτων, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο σε σύγκριση με όσα έχουμε δει από την Apple στα προηγούμενα iPhone, τόσο με χρήση της πίσω κάμερας, όσο και με την εμπρόσθια. Απόλυτα αληθοφανές θόλωμα στο φόντο και πολλές επιλογές για την αλλαγή του φωτισμού για όσους θέλουν ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Προφανώς η πίσω κάμερα είναι αρκετά καλύτερη από την selfie.

Τέλος, το wow factor για την κάμερα του iPhone 12 Pro Max αφορά τη λήψη video (έως 4K στα 60fps). Το νέο οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας μετακινεί όλο τον αισθητήρα όταν τραβάς εν κινήσει και σε συνδυασμό με την τεχνολογία Dolby Vision μένεις…άναυδος από το αποτέλεσμα. Απαράμιλλη σταθερότητα με εξαιρετική λειτουργία του δυναμικού εύρους για να βλέπεις ξεκάθαρα σκιές και διαφορές στη φωτεινότητα με απόλυτη φυσικότητα, σαν να έχεις καθίσει σε καρέκλα σκηνοθέτη και να τρέχει η κάμερα επάνω σε rail. Όταν με το καλό ανοίξουν τα καταστήματα, αξίζει να δοκιμάσετε το iPhone 12 Pro Max κάνοντας μια λήψη video βολτάροντας μέσα στο κατάστημα για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε.


Συμπέρασμα

Τι συμβαίνει, τώρα, με το iPhone 12 Pro Max. Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια εξαιρετική συσκευή που ξεχωρίζει για την οθόνη, τις επιδόσεις και τη σπουδαία κάμερα της. Δεν είμαστε σίγουροι, όμως, αν αξίζει πραγματικά ο μέσος χρήστης να δαπανήσει τα έξτρα €400 σε σύγκριση με το iPhone 12 για τον έξτρα αισθητήρα κάμερας, το LiDAR και τη λίγο μεγαλύτερη μπαταρία.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading