Ιστορικό επίτευγμα: Η Ανθρωπότητα «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο
Ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο για τη NASA και την ανθρωπότητα γενικότερα, καθώς η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως “αγγίξαμε” για πρώτη φορά τον Ήλιο με τη βοήθεια του διαστημικού σκάφους Parker Solar Probe. Συγκεκρικένα, το τελευταίο πέρασε από το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου (την κορόνα ή στέμμα αν θέλετε) στις 28 Απριλίου 2021, συνέλεξε σωματίδια και μέτρησε το μαγνητικό πεδίο του αστέρα.
Σύμφωνα με τον Thomas Zurbuchen, υποδιοικητή του τμήματος Science Mission Directorate της NASA,
Το γεγονός ότι το Parker Solar Probe “άγγιξε” τον Ήλιο είναι μια μνημειώδης στιγμή για τη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και ένα πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα. Με τις μετρήσεις που πήραμε μπορούμε να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση για την εξέλιξη του Ήλιου και την επιρροή που ασκεί στο Ηλιακό Σύστημα, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά άλλων αστέρων στο Σύμπαν.
Το Parker Solar Probe ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ήλιο το 2018 ακολουθώντας μια σπειροειδή τροχιά, έτσι ώστε να πλησιάσει σταδιακά όσο πιο κοντά γίνεται. Τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε εντός της ζώνης της κορόνας για μερικές ώρες, ωστόσο, αναμένεται ότι θα περάσει και πάλι αρκετές φορές με την αύξηση της έντασης της ηλιακής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια. Η επόμενη προγραμματισμένη “βόλτα” θα πραγματοποιηθεί μόλις τον επόμενο μήνα.
Αν αναρωτιέστε πως κατάφερε ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα να φτάσει τόσο κοντά στον Ήλιο, να αναφέρουμε πως το Parker Solar Probe προστατεύεται από θερμικές ασπίδες που κατασκευάστηκαν από προηγμένο υλικό με δομή άνθρακα για να αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1377°C. Η ασπίδα αποκόπτει μεγάλο ποσοστό της θερμότητας που φτάνει στα πιο ευαίσθητα όργανα στο εσωτερικό του διαστημικού σκάφους έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία τους.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.