Ιστορικός ημιμαραθώνιος στην Κίνα με τη συμμετοχή ανθρωποειδών ρομπότ! [Video]
Σε έναν αγώνα που θύμιζε περισσότερο επιστημονική φαντασία παρά αθλητικό γεγονός, η Κίνα διοργάνωσε τον πρώτο παγκοσμίως ημιμαραθώνιο με συμμετοχή ανθρωποειδών ρομπότ, τα οποία έτρεξαν πλάι σε ανθρώπους στους δρόμους του Yizhuang. Το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της Ρομποτικής σε πραγματικά περιβάλλοντα, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες — και τους περιορισμούς — της τεχνολογίας.
Συνολικά 21 ρομπότ πήραν θέση εκκίνησης στον αγώνα των 21,1 χιλιομέτρων, μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση και επίβλεψη σε αστικό περιβάλλον. Οι ρομποτικές ομάδες που συμμετείχαν εκπροσώπησαν μερικές από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κινεζικού οικοσυστήματος ρομποτικής.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ που συμμετείχαν διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους: κάποια είχαν ύψος μόλις 1,2 μέτρα, ενώ άλλα έφταναν το μέσο ανθρώπινο ύψος των 1,8 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χρειάστηκε να διαχειριστούν ανηφορικά σημεία, λακκούβες, νερολακκούβες και ομαλό οδόστρωμα, αποδεικνύοντας ότι το «τρέξιμο» για τα ρομπότ δεν είναι τόσο απλό όσο για τους ανθρώπους.
Ορισμένα ρομπότ έχασαν την ισορροπία τους και έπεσαν, με κάποια να προσπαθούν να σηκωθούν μόνα τους, ενώ άλλα χρειάστηκαν ανθρώπινη βοήθεια. Αν και επιτρεπόταν η αντικατάσταση μπαταρίας, αυτό επέφερε βαριά ποινή χρόνου, κάτι που περιόρισε την ευελιξία των ομάδων.
Παρά τη θεαματική φύση της διοργάνωσης, τα ρομπότ δεν πλησίασαν τις επιδόσεις των ανθρώπων. Ο ταχύτερος άνθρωπος ολοκλήρωσε την απόσταση σε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ενώ το ταχύτερο ρομπότ χρειάστηκε 2 ώρες και 40 λεπτά. Η μέση ταχύτητα του νικητή ρομπότ ανήλθε στα 7,87 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ωστόσο, η νίκη δεν ήταν ποτέ ο σκοπός. Το ζητούμενο ήταν η επίδειξη της προόδου της τεχνολογίας. Το νικητήριο ρομπότ, με την ονομασία Tiangong Ultra, αναπτύχθηκε από το Beijing Innovation Center of Human Robotics, έναν κρατικά υποστηριζόμενο οργανισμό με μετόχους όπως η κινεζική κολοσσιαία Xiaomi.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Tang Jian, δεν δίστασε να δηλώσει περήφανα: «Χωρίς να θέλω να καυχηθώ, πιστεύω ότι καμία δυτική εταιρεία δεν έχει φτάσει τα αθλητικά επιτεύγματα του Tiangong», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πίσω από την επιτυχία του ρομπότ Tiangong Ultra κρύβονται σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις. Όπως δήλωσε ο τεχνικός της ομάδας Guo Yijie στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, έγιναν παρεμβάσεις για μείωση βάρους χωρίς απώλεια αντοχής, βελτιώσεις στον σχεδιασμό των ποδιών, καθώς και βελτιώσεις στο σύστημα ψύξης και θερμικής αγωγιμότητας για μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή.
Η επιτυχία του Tiangong Ultra δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πολλοί βλέπουν το ρομπότ ως σημείο αναφοράς στην πορεία για τη μαζική ενσωμάτωση των ανθρωποειδών ρομπότ σε καθημερινά περιβάλλοντα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του αγώνα και τις συμμετέχουσες εταιρείες, στόχος δεν είναι απλώς η τεχνολογική επίδειξη, αλλά η σταδιακή μετάβαση των ρομπότ από τα εργαστήρια σχεδιασμού στους βιομηχανικούς χώρους και τελικά στο ίδιο μας το σπίτι. Η φιλοδοξία είναι τα ρομπότ να γίνουν βοηθοί στην καθημερινότητά μας, καλύπτοντας ανάγκες όπως μετακίνηση, φροντίδα ηλικιωμένων, καθαριότητα ή ακόμη και ψυχαγωγία.
Καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Tesla, η Google και η Meta ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά ανθρωποειδών ρομπότ, η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να προηγηθεί — όχι απλώς με καινοτομία, αλλά και με εντυπωσιακές επιδείξεις ετοιμότητας, όπως αυτή του Yizhuang.
[via]