James Webb Space Telescope: Έφτασε επιτυχώς στον τελικό προορισμό του

Το ταξίδι του James Webb Space Telescope (JWST) έφτασε στο τέλος του, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο έφτασε μετά από 30 ημέρες στο σημείο Lagrange 2 (L2) σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Σε αυτήν την πορεία το JSWT ολοκλήρωσε με επιτυχία τις περίπλοκες διαδικασίες ξεδιπλώματος της ηλιακής ασπίδας, των κεραιών τηλεπικοινωνίας και φυσικά του κύριου κατόπτρου μεγέθους 6.5m που αποτελείται από 18 επιχρυσωμένα εξάγωνα. Οι μηχανικοί της NASA ενεργοποιούν όσο το δυνατόν για πιο σύντομο χρονικό διάστημα τους κινητήρες του JWST προκειμένου να διατηρηθεί στο σημείο L2 για τα επόμενα 10+ χρόνια.

james-webb-final-destination-3.jpg

Η επιλογή του L2 έγινε επειδή είναι ένα από τα 5 σημεία στη γειτονιά του πλανήτη μας όπου εξισορροπούνται οι βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και της Γης. Το JWST μένει σχεδόν σταθερό σε αυτό το σημείο έχοντας διαρκώς τον Ήλιο και τη Γη στις ίδιες σχετικές θέσεις για να “βλέπει” μόνιμα τον διαστρικό χώρο και να προστατεύεται από την ακτινοβολία με τη βοήθεια της ηλιακής ασπίδας του. Παράλληλα, σε αυτήν την θέση παραμένει σταθερή και η επικοινωνία με τη Γη.

Η έλευση του JSWT στον τελικό προορισμό του δεν συνεπάγεται και την έναρξη της λειτουργίας του. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες λεπτές δοκιμές και ρυθμίσεις των οργάνων του, και αν όλα πάνε καλά τότε θα μπούμε στην πρώτη φάση των μετρήσεων.

james-webb-final-destination-2.jpg

Υπενθυμίζουμε ότι το James Webb Space Telescope είναι με διαφορά το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η Ανθρωπότητα (κοινοπραξία NASA, ESA, CSA) με εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με το Hubble. Στόχος είναι να μελετήσει το Σύμπαν από τις πρώτες στιγμές μετά το Big Bang, την εξέλιξη των Γαλαξιών, να παρατηρήσει λεπτομερώς μακρινούς εξωπλανήτες κλπ.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[NASA]

Loading